
Takie są właściwości cebula
Cebula obniża ciśnienie krwi i ma właściwości przeciwcukrzycowe oraz przeciwnowotworowe. Związki siarki: mają działanie bakteriobójcze, przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe, pomagają zmniejszać stężenie cholesterolu i obniżać ciśnienie krwi. Należy do nich allicyna.

Takie są właściwości śliwek
Śliwka najbardziej znana jest ze swoich właściwości korzystnych dla układu pokarmowego. Owoce te regulują trawienie, poprawiają apetyt i chronią przed wolnymi rodnikami. Dzięki dużej zawartości pektyn (błonnika) zapobiegają zaparciom, a tym samym zmniejszają ryzyko pojawienia się nowotworów jelita grubego.
W śliwkach (świeżych) znajdziemy przede wszystkim witaminę C, witaminy z grupy B oraz witaminę E. Połączenie tych elementów sprawia, iż śliwki wykazują wysokie właściwości antyoksydacyjne.

Takie są właściwości fasolki
Błonnik wspomaga procesy trawienne i pozwala na poradzenie sobie z wieloma dolegliwościami. Witamina C zmniejsza natomiast ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Co więcej, niektóre składniki odżywcze wpływają pozytywnie na układ krwionośny. Fasolka szparagowa zawiera również witaminy E, C i K.