Większość Polaków nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków. Stały się one nieodłącznym elementem naszej diety. Z jednej strony są bardzo pożyteczne, a z drugiej niektórym osobom mogą szkodzić.
W Polsce występuje 100 różnych odmian ziemniaków. Do tych najbardziej znanych należą: Lord, Vineta, Irys, Irga, Agata. W zależności od typu ziemniaka, jest on przeznaczony do różnych dań. Wyróżniamy:
- typ A – idealnie nadają się do sałatek, gdyż po zagotowaniu nie tracą swojego kształtu,
- typ B – ten typ sprawdzi się w większości potraw. Jest przeznaczony do gotowania, pieczenia i smażenia,
- typ C – te ziemniaki powinniśmy używać głównie do placków ziemniaczanych, kopytek oraz pyz,
- typ D – ziemniaki tego typu są mączyste i mają suchą konsystencję.
W naszej galerii dowiesz się, jak ziemniaki wpływają na nasz organizm:
To może Cię zainteresować

Wideo