Ziemniaki to doskonałe źródło energii, białka, witamin i składników mineralnych. Ziemniaki powinny spożywać osoby borykające się z anemią. Warzywa dostarczają bowiem organizmowi żelaza i wielu witamin, w tym wspomagającą odporność witaminę C oraz witaminy z grupy B, witaminę A i PP.
Ziemniaki są bogatym źródłem potasu, który wpływa na regulację ciśnienia tętniczego krwi i pomaga w prawidłowej pracy wszystkich mięśni. Zawierają także magnez, czyli naturalny budulec kości i niwelujący odczuwanie stresu.
Na korzyść ziemniaków przemawia nie tylko smak, ale i ich cena. To jedno z tańszych warzyw, które można podać na wiele sposobów. Oczywiście najlepsze będą ziemniaki gotowane, w wodzie lub na parze.
Te osoby nie powinny jeść ziemniaków
Ziemniaki mimo wielu plusów nie są wskazane wszystkim. Jest kilka grup osób, które nie powinny jeść ziemniaków, a z pewnością powinny je ograniczyć. Szczegóły prezentujemy w poniższej galerii.
Powszechnie powtarzany mit brzmi, że ziemniaki tuczą. A to nieprawda. Warzywo to jest niskokaloryczne, jeśli podamy je w odpowiedniej formie. Ich spożywanie może nawet pomóc w odchudzaniu.
