Czym jest młoda kapusta?
Młoda kapusta różni się znacznie smakiem od tej zbieranej później. Jej liście są bardziej kruche, a smak jest bardziej słodki. To bardzo zdrowe warzywo, które jest bogatym źródłem witamin, makro- i mikro-elementów.
Dlaczego warto jeść młodą kapustę?
Wraz z upływem czasu kapusta zmienia swą strukturę, a warzywo od sierpnia staje się bardziej twarde i zwarte, wymaga dłuższej obróbki termicznej i większej ilości dodatków smakowych, by potrawa z niej zrobiona nie była ciężkostrawna.
Zobacz, jakie właściwości ma młoda kapusta. Niektóre mogą Cię zaskoczyć!
Zobacz również
- To dzieje się z organizmem kiedy jesz imbir. Kto i dlaczego nie powinien go spożywać?
- Cynamon - takie ma właściwości lecznicze. Kto powinien unikać spożywania cynamonu?
- To dzieje się z organizmem gdy jesz czerwoną wędzoną paprykę. Na co działa?
- Takie właściwości mają nowalijki - tak działają na organizm młode warzywa
Jeśli chcesz, by młoda kapusta nie była ciężkostrawna, w obróbce termicznej (smażenie, duszenie) dodaj do niej kminek, koper włoski i majeranek.

Wideo