Jak czytamy na stronie zucchiolo.com, to warzywo uprawiane jest głównie na świeżym powietrzu w Ameryce Południowej, Zucchiolo zostało przystosowane do uprawy w szklarniach w klimacie śródziemnomorskim dzięki intensywnym badaniom i rozwojowi przeprowadzonym przez grupę biotechnologiczną Beyond Seeds oraz Instytut Badań Rolniczych i Rybackich (IFAPA).
Zucchiolo pojawiło się w polskich sklepach
Zucchiolo dostępne jest w trzech różnych kolorach — jasnozielonym, ciemnozielonym i żółtym - każdy z nich oferuje różne smaki i tekstury. Ta odmiana zdobyła uwagę za swoją innowacyjność, nawet wygrywając nagrodę Fruit Logistica Innovation Award w 2024 roku. Ponadto 50% dochodów ze sprzedaży Zucchiolo jest przeznaczane na cele społeczne, w tym na badania nad rakiem i chorobami degeneracyjnymi, za pośrednictwem fundacji Cellbitec.
Zucchiolo można spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Warzywo to jest wyjątkowo wszechstronne w kuchni, idealne do sałatek, grillowania, czy jako składnik zdrowych przekąsek. Ponadto, Zucchiolo można przechowywać poza lodówką nawet do czterech tygodni, co zwiększa jego praktyczność.
Takie właściwości ma zucchiolo
Zobacz, jakie właściwości ma zucchiolo, jak działa na organizm i poznaj trzy szybkie i smaczne przepisy z wykorzystaniem zucchiolo:
