Owoce i warzywa – nie zawsze zdrowe
Owoce i warzywa są pełne witamin i mikroelementów, takich jak potas, żelazo, fosfor, selen, witaminy A,C, czy z grupy B. Dzięki temu mają ogromny wpływ na nasze zdrowie – wymiatają wolne rodniki, wpływają na równowagę elektrolitową, wzmacniają odporność, czy kompleksowo oddziałują na nasze samopoczucie.
A przy tym są smaczne, niedrogie i o uniwersalnym zastosowaniu kulinarnym – wiele z nich można spożywać na surowo, gotować, piec, czy robić z nich przetwory. Niestety, nie wszystkie owoce i warzywa są tak zdrowe, jakby się mogło wydawać.
Brudna Dwunastka – te owoce i warzywa są najgorsze
Wiele warzyw i owoców zawiera pestycydy, które negatywne oddziałują na nasz organizm i mogą się w nim kumulować. Zaburzają one działanie układu hormonalnego, trawiennego, oddechowego, nerwowego, powodują alergie, przyczyniają się nawet do rozwoju nowotworów oraz wad genetycznych u noworodków.
Environmental Working Group na podstawie blisko 50 tysięcy próbek przygotowała listę Brudnej Dwunastki, czyli owoców i warzyw zawierających najwięcej pestycydów. Znalazły się na niej jabłka, winogrona, truskawki, wiśnie, borówki, gruszki, nektarynki, brzoskwinie, szpinak, jarmuż, fasolka oraz papryka.
Czysta Piętnastka – najzdrowsze owoce i warzywa
Na podstawie badań EWG powstała również druga lista tzw. Czysta Piętnastka. Znalazły się na niej owoce i warzywa, które nie zawierają wcale lub zawierają znikomą ilość chemicznych substancji. Które produkty możemy jeść bez obaw? Szczegóły w naszej galerii.
