Czekolada dubajska – hit internetu
Czekolada dubajska to obecnie hit internetu i chyba nie ma osoby, która by jeszcze o niej nie słyszała. Mleczna tabliczka z pistacjowym, chrupiącym nadzieniem z ciasta kataifi kosztuje sporo – nawet za wersję marketową trzeba zapłacić minimum 30 złotych, a ręcznie robiona czy w wersji eko to koszt co najmniej stu złotych. Dlatego też w sieci można znaleźć coraz więcej przepisów na własnoręcznie robioną czekoladę (wyjdzie zdecydowanie taniej), a także dubajski sernik, czy ciasto przekładane. Niestety, często ich przygotowanie jest pracochłonne. Co możemy zrobić na szybko, tak by nasza rodzina była zachwycona? Najlepszym rozwiązaniem będą dubajskie naleśniki, które możesz robić na różne sposoby!
Najlepszy przepis na naleśniki
Dobry przepis to podstawa udanych naleśników. Ciasto powinno być cienkie, elastyczne, równomiernie przypieczone, idealne do nadziewania. Jak je przygotować?
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- szklanka mąki pszennej,
- szklanka mleka,
- dwa duże lub trzy mniejsze jajka,
- ¾ szklanki wody gazowanej,
- szczypta soli,
- 2 łyżki oleju.
Ciasto naleśnikowe – przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z mlekiem i wodą do połączenia się składników. Następnie dodaj pozostałe składniki i ponownie wymieszaj. Dobrze rozgrzej patelnię i wlej na nie ciasto, a następnie dokładnie rozprowadź (możesz poruszać patelnią lub użyć drewnianej łyżki). Smaż na złoty kolor z obu stron.
Naleśniki w stylu dubajskim
Jak wykonać nadzienie do naleśników w stylu dubajskim? Jaką wybrać polewę i posypkę? Czy smak ciasta można wzbogacić? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w naszej galerii.
