Do naleśnika można włożyć właściwie wszystko. To, co w niego zawiniemy, zależy tylko od naszej pomysłowości. To świetny sposób na przegląd lodówki. Kolejna zaleta - naleśniki lubią niemal wszyscy - jedni na słodko, inni wytrawne.
Zobacz poszczególne przepis
Zrobienie cienkich naleśników dla wielu osób wydaje się czynnością wprost niemożliwą. Wprawdzie to jedna z najprostszych potraw, ale często mamy z nimi wielki problem. Często z klasycznej porcji ciasta udaje się nam usmażyć zaledwie kilka naleśników, które są grube i nieapetyczne. Przedstawiamy niezawodny przepis na idealne ciasto na naleśniki. I zdradzamy sekret, jak można łatwo usmażyć idealne naleśniki zaledwie w kilka chwil.
Klasyczne naleśniki na słodko - przepis
Jest to podstawowy i najpopularniejszy przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie.
Składniki:
- 1 szklankę mąki pszennej
- 1 szklankę mleka
- 1/3 szklankę wody gazowanej
- jajko
- 1 łyżeczkę cukru
- 1 łyżkę oleju i szczyptę soli
Wykonanie:
1. Na jednolitą masę mieszamy: mąkę, mleko, wodę, cukier, jajko, olej oraz szczyptę soli.
2. Ciasto powinno odstać od 5 do 10 minut.
3. Następnie na patelnię dajemy łyżkę oleju i równomiernie rozprowadzamy na niej ciasto.
4. Po około 2 minutach, przerzucamy naleśnika na druga stronę.
Naleśniki na słono - przepis
Niemalże od razu przepis na klasycznego, słodkiego naleśnika znalazł swoją równie popularną odmianę - na słono! Oto pomysł na wytrawnego zawijasa ze szpinakiem w sosie pomidorowym i mozzarellą.
Składniki:
- sos pomidorowy (kupny)
- mozarella
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki wody gazowanej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- Farsz: mrożony szpinak w liściach, ser biały- według uznania, ząbek czosnku, sól i pieprz- do smaku.
Wykonanie:
1. Należy wymieszać wszystkie składniki na ciasto, aż powstanie gładka masa i usmażyć z dwóch stron na patelni polanej wcześniej olejem.
2. Farsz - na patelni rozpuścić masło, dodać rozmrożony szpinak i resztę składników.
3. Następnie należy posmarować naleśniki przygotowanym nadzieniem i zwinąć w dowolny sposób.
4. Przekładamy je do pojemnika żaroodpornego i polewamy sosem pomidorowym.
5. Posypujemy startym serem mozarella ( żółty również się sprawdzi), i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180° na ok.20 minut.
Naleśniki bezglutenowe - przepis
Z upływem czasu zaczęto modyfikować podstawowy przepis na naleśniki tak, aby osoby z alergiami również mogły cieszyć się ich smakiem. Nietolerancja glutenu, mleka czy jajek nie stanowi już żadnej przeszkody!
Składniki:
100 g mąki ryżowej
50 g mąki ziemniaczanej
40 g mąki owsianej (bezglutenowej)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml wody
200 ml mleka
4 jajka
40 g masła
szczypta soli
Wykonanie:
1. Masło rozpuść w garnuszku, a następnie wszystkie składniki połączyć dokładnie za pomocą miksera lub blendera.
2. Na patelni rozpuścić masło.
3. Ciasto smażyć z dwóch stron do zrumienienia.
Jeżeli zauważysz, że ciasto gęstnieje w trakcie przygotowywania, dodaj trochę więcej mleka lub wody aby zachować konsystencję.
Naleśniki bez mleka i jajek - przepis
Składniki:
1,5 szklanki mąki
2 szklanki wody
2 łyżki oleju
1,5 – 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli.
Wykonanie:
Sposób przygotowania jest identyczny, jak w wersji klasycznej. Naleśniki z tego przepisu są troszkę twardsze niż te z mlekiem i jajkami, jednak po przeczekaniu chwili pomiędzy usmażeniem, a zjedzeniem, miękną i są gotowe do degustacji.
