
Naleśniki dubajskie – przepis
Naleśniki dubajskie to pyszne danie na słodko, które zachwyci twoją rodzinę!

Naleśniki dubajskie – ciasto
Do naleśników w stylu dubajskim możemy użyć ciasta klasycznego. Jeśli jednak chcemy wzbogacić jego smak to warto do niego dodać dwie łyżeczki kakao (naleśniki będą bardziej czekoladowe) lub odjąć dwie łyżki mąki pszennej i zastąpić je mąką migdałową (ciasto będzie bardziej wilgotne i miękkie).

Naleśniki dubajskie – nadzienie
Nadzienie musi być oczywiście mocno pistacjowe. Najlepiej jest wziąć łyżkę pasty z pistacji i wymieszać ją z serkiem mascarpone (masa wyjdzie solidniejsza, idealna do smarowania), ubitą kremówką (nadzienie będzie lekkie i puszyste) lub jogurtem greckim/skyrem (krem będzie bardziej dietetyczny i mniej słodki). Niezbędne jest też ciasto kataifi – jeśli go nie masz, można użyć ciasta filo.

Naleśniki dubajskie – polewa i posypka
Żeby naleśniki były faktycznie ,,na bogato” niezbędna będzie polewa i posypka. Możemy tu użyć gotowej polewy mlecznej (jak do lodów) lub stopionej czekolady, opcjonalnie tabliczkę można zetrzeć na tarce. Do posypki najlepsze będą pokruszone kawałki pistacji, ciasta kataifi lub migdałów – nadadzą naleśnikom chrupkości.