Pączki na Tłusty Czwartek
Już 27 lutego będziemy obchodzić Tłusty Czwartek, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. To okazja by zajadać się pączkami, faworkami i innymi pysznościami bez wyrzutów sumienia. W sklepach wtedy można kupić wyroby cukiernicze w wielu wariantach, jednak nic nie zastąpi domowych wypieków. Jak zrobić idealne pączki?
Pączki – tricki które warto znać
Podstawą udanych pączków jest oczywiście ciasto - drożdżowe, lekkie i puszyste, o odpowiedniej konsystencji. Polecamy wypróbować przede wszystkim przepis Magdy Gessler, który zawsze się udaje! Ważne jest to, by ciasto wyrastało dwukrotnie – raz w misce i drugi raz już po formowaniu – dzięki temu będzie ładnie napowietrzone i delikatniejsze.
Druga ważna sprawa to smażenie. Co prawda niektórzy decydują się na robienie pączków w piekarniku, jednak te klasyczne cieszą się większą popularnością. Tradycyjnie to tego celu używa się smalcu, można go zastąpić też olejem rzepakowym czy słonecznikowym. Po usmażeniu pączki odsączamy na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Trzecia kwestia to dekorowanie pączków. Można je polać czekoladą różnego rodzaju, lukrem, jak i posypać cukrem pudrem. Warto dodać też kandyzowanej skórki z cytryny lub pomarańczy, pokruszonych ciasteczek korzennych, czy cukrowych dekoracji. Z kolei pączki wytrawne można posmarować kremowym serkiem i posypać ziołami.
Najlepsze nadzienia do pączków
Sekretem idealnych pączków jest oczywiście nadzienie – jakie wybrać do pączków słodkich i wytrawnych? W naszej galerii znajdziesz listę najciekawszych propozycji dla każdego – także dla wegetarian oraz osób ceniących kulinarne eksperymenty.
