https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Karnawał i Tłusty Czwartek 2025. Oto najlepszy przepis na pączki z nadzieniem według Magdy Gessler

en
Pączki to tradycyjne słodkości spożywane w Tłusty Czwartek.
Pączki to tradycyjne słodkości spożywane w Tłusty Czwartek. pixabay
Mamy karnawał, do tego zbliża się Tłusty Czwartek, czyli najlepsza okazja w całym roku by bezkarnie móc delektować się smakiem pączków. Do wyboru mamy ich różne rodzaje, jednak znana restauratorka Magda Gessler zdecydowanie stawia na te klasyczne, smażone, z wyjątkowym nadzieniem. Ty również możesz je przygotować w swoim domu!

Tłusty Czwartek 2025

Tłusty Czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału, a jednocześnie jest to ostatni czwartek przez Wielkim Postem. Jako, że Wielkanoc to święto ruchome, tak i data Tłustego Czwartku zmienia się co roku – w 2025 możemy się bezkarnie objadać 27 lutego.

W Tłusty Czwartek niektórzy zajadają się faworkami (chrustem), jednak większość wybiera pączki. W sieci znajdziemy mnóstwo przepisów na ich wykonanie i to w różnych wariantach. Mogą to być pączki smażone na głębokim tłuszczu lub pieczone w piekarniku. Nadziewane są marmoladą, kremem czekoladowym, a z wierzchu polewane lukrem lub posypywane cukrem pudrem. Niektórzy preferują pączki w wersji słonej(wytrawnej) – nadziewane szynką, serem, czy warzywami.

Przepis na pączki Magdy Gessler

Wśród wielu przepisów trudno jest znaleźć ten właściwy. Na szczęście znana restauratorka Magda Gessler podzieliła się swoją sprawdzoną recepturą, dzięki której twoje pączki będą idealne i na pewno zachwycą wszystkich domowników!

Składniki na pączki

  • 600 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 12 żółtek
  • 250 ml mleka
  • 100 g drożdży
  • 3 szklanki masła klarowanego

Dodatkowo: konfitura z róży, smalec, cukier puder.

Przygotowanie pączków krok po kroku:

  • Drożdże rozpuść w połowie szklanki ciepłego mleka i pozostaw do wyrośnięcia (ok. 10-15 minut w ciepłym miejscu). Następnie całość dodaj do mąki i dokładnie wymieszaj.
  • Żółtka ubij z cukrem i dodaj do mąki z drożdżami. Następnie wlej pozostałe mleko i stopione masło klarowane.
  • Wyrabiaj gładkie ciasto i pozostaw je do wyrośnięcia na minimum godzinę. Po tym czasie ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką, rozciągnij je i wycinaj krążki za pomocą szklanki.
  • Na każdy krążek nałóż konfiturę z róży, dokładnie zawiń brzegi. Następnie smaż pączki na rozgrzanym smalcu na złoty kolor.
  • Odsącz pączki na ręczniku papierowym i posyp je z wierzchu cukrem pudrem.

A Wy jakie pączki lubicie najbardziej? Ile słodkości zamierzanie zjeść w Tłusty Czwartek?

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski