Jedzenie to dla człowieka nie tylko konieczność, ale także przyjemność, która ma walory smakowe i estetyczne. Polacy, jako konsumenci, edukują się, czytają etykiety, sprawdzają wartości odżywcze produktów, chcą jeść mądrze i zdrowo.
Gdzie kupujemy jedzenie?
W latach 90. głównym źródłem zaopatrzenia Polaka były bazary. Według badania udostępnionego przez Biedronkę, dziś chętniej robimy zakupy w dyskontach, rzadziej gotujemy, wybieramy gotowe półprodukty lub dostawę posiłków do domu.
To też może Cię zainteresować
Więcej ciemnego pieczywa, jogurtów i mrożonych warzyw
Ci, którzy stawiają na domową kuchnię łączą tradycję z nowoczesnością. Badani w większości przyznali, że lubią eksperymentować, dodawać nowe smaki, a dobór dań i produktów jest zróżnicowany. Co innego ląduje w koszyku seniora, studenta, na inne składniki postawi rodzina z dwójką dzieci. Na przestrzeni 25 lat nie zmieniło się jednak upodobanie do klasyków. Na śniadania i kolację wciąż wybieramy kanapki, a w weekendy na stołach królują zupy i ziemniaki.
- W porównaniu z tym co jedliśmy 25 lat temu, dzisiaj konsumujemy m. in. więcej ciemnego i pełnoziarnistego pieczywa, jogurtów, mrożonych warzyw i oliwy z oliwek. Białe pieczywo, mleko, jajka i olej jemy na podobnym poziomie – informuje Biuro Prasowe sieci Biedronka.
Mniej cukru, więcej warzyw i owoców
Co ciekawe, nasza świadomość względem zdrowego odżywania rośnie. Według IPSOS, 63 proc. Polaków zadeklarowało, że ogranicza cukier, połowa z kolei sól i tłuszcze, a 45 proc. usuwa z diety produkty z konserwantami i sztucznymi barwnikami. Ponad 50 proc. z nas codziennie pije do 2 l wody, niecała połowa stawia na warzywa i owoce.
Źródło: inf. prasowa sieci Biedronka
