Które warzywa i owoce spożywamy najchętniej? Wzrosły wszystkie wskaźniki konsumpcji, jednak wciąż jemy ich za mało

Maciej Badowski
Maciej Badowski
W sierpniu wzrosły wszystkie wskaźniki konsumpcji owoców i warzyw. Zdecydowana większość Polaków twierdzi, że obecna sytuacja gospodarcza w kraju wpłynęła na zmianę ich zachowań zakupowych. W porównaniu do zeszłego roku uważniej przyglądamy się naszym wydatkom, porównujemy ceny w różnych sklepach, rzadziej ulegamy zakupowym zachciankom i kupujemy mniej. Jak to wygląda w przypadku warzyw i owoców?

Zmiany naszych konsumenckich zachowań dotyczą przede wszystkim tego, jak kupujemy, a kupujemy z większym namysłem – wynika z badania „Wybieram lokalne” PSH Lewiatan. Niemal co piąty respondent (17 proc.) nabywa mniej niż rok wcześniej, 31 proc. wybiera raczej tylko niezbędne produkty, 32 proc. deklaruje robienie zakupów w sposób zaplanowany, by unikać nieprzemyślanych wydatków. Również 32 proc. ankietowanych częściej porównuje ceny w różnych sklepach, szukając tych najniższych, a 38 proc. respondentów wybiera produkty w cenach promocyjnych.

Ponadto okazuje się, że zwracamy uwagę nie tylko na cenę. Coraz większą wagę przykładamy do jakości produktów. Jak wskazują autorzy badania, ta cecha jest kluczowa dla 37 proc. badanych Polaków. Następne to pochodzenie produktu - 32 proc. ankietowanych wskazało, że częściej niż rok temu wybiera produkty miejscowe lub od lokalnych producentów, a 30 proc. respondentów deklaruje, że często wybiera produkty polskich marek. Dla 29 proc. uczestników ważna jest również prozdrowotność danych produktów.

Spożycie warzyw i owoców w sierpniu

W sierpniu w rankingu najczęściej jedzonych owoców prowadziły jabłka (83 proc.), śliwki (59 proc.) i borówki (53 proc.). Połowa Polaków deklarowała także, że jedli maliny (50 proc.), nieco mniej wiśnie (40 proc.). Wśród warzyw na pierwszym miejscu znalazły się pomidory (96 proc.), ogórki (93 proc.) cebula (87 proc.) i marchew (83 proc.). Dalej sezonowe cukinia (66 proc.) i fasolka szparagowa (64 proc.) – wynika z danych Kantar.

– O spożycie warzyw i owoców pytamy cyklicznie co miesiąc, w zależności od sezonu – tłumaczy w rozmowie ze Strefą Biznesu Tomasz Roszkowski, Kantar Public. – Owoce i warzywa, których sezon dobiega końca odnotowały spadki. Natomiast te, których sezon się rozpoczyna lub jest w pełni odnotowały wzrost – wskazuje.

Jak wymienia, najchętniej jedliśmy cebulę, ogórki, marchew, czyli warzywa, które cieszą się niesłabnąca popularnością w naszym kraju. – Pamiętajmy, że sezon na warzywa jeszcze przed nami. W sierpniu i we wrześnie zbieramy jeszcze np. kapustę i marchew, z drugiej strony np. na młode ziemniaki jest już trochę za późno, a czekamy na wykopki normalnych ziemniaków – mówi i dodaje, że w przypadku owoców, zakończył się sezon na truskawki, które zanotowały największy spadek.

W tym miesiącu, w Polsce, w przypadku owoców największe spożycie odnotowały jabłka, natomiast w przypadku warzyw były to pomidory. – W tym roku trochę przesunął nam się sezon, także spożycie może być trochę niższe. Wpływ na to ma także dostępność i cena owoców i warzyw. Niektóre owoce, tym bardziej te typowo polskie są łatwiej dostępne, tańsze i cieszą się większą popularnością – tłumaczy.

Jednak, co drugi z Polaków (51 proc.) ma dietę zbyt ubogą w warzywa i owoce. Jedynie co szósty (16 proc.) z nas odżywiał się w sierpniu zgodnie z zaleceniami dietetyków – minimum połowę tego, co jadł stanowiły warzywa i owoce.

Owoce i warzywa podczas poszczególnych posiłków

Polacy najczęściej jedzą warzywa i owoce na obiad – 90 proc. osób, które w ogóle jadły ten posiłek. 74 proc.respondentów deklaruje, że w dniu poprzedzającym badanie jadło warzywa i owoce na śniadanie, natomiast 66 proc. na kolację. Na drugie śniadanie oraz przekąski warzywa i owoce spożywało odpowiednio 48 proc. i 46 proc. Polaków. Najmniej Polaków jadło warzywa i owoce na podwieczorek (37 proc.). Jest to aż o 12 p.p. mniej niż przed miesiącem.

Najbardziej wartościowym pod względem zawartości warzyw i owoców posiłkiem Polaków jest obiad. W przypadku 51 proc. badanych co najmniej w połowie składa się z warzyw i owoców. Respondenci najczęściej deklarują spożywanie jedynie warzyw i owoców w przekąskach (14 proc.). Najrzadziej (27 proc.) co najmniej połowę posiłku stanowiły warzywa i owoce w przypadku kolacji.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Które warzywa i owoce spożywamy najchętniej? Wzrosły wszystkie wskaźniki konsumpcji, jednak wciąż jemy ich za mało - Strefa Biznesu

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski
Dodaj ogłoszenie