Co z warzywami zimą? Warto to wiedzieć!
Po zakończonym sezonie dalej możemy korzystać z uroków i smaków jesiennych plonów. Ze względu na czas przechowywania warzywa możemy wyróżnić trzy grupy:
- warzywa o trwałości nawet do roku – marchew, pietruszka, seler, cebula, buraki, chrzan i ziemniaki
- warzywa o trwałości do pół roku – brokuły, dynia, kalafior, kapusta i papryka
- warzywa o trwałości do miesiąca – pomidory, ogórki, rzodkiew i szpinak.
Piwnica – co można w niej trzymać
Niewielka nieogrzewana piwnica może stanowić doskonałe warunki dla marchwi, pietruszki, cebuli, buraków i kapusty. Panuje w mniej chłód, ale nie mróz. Istotne jest, aby zapewnić produktom wysoką wilgotność powietrza i wentylację. Cebula dobrze czuje się w siatce lub drewnianej skrzynce, najlepiej żeby postawić ją na czymś, z dala od podłoża, które może być podmokłe. Warzywa korzeniowe lubią temperaturę od 1 do 3 stopni Celsjusza. Skrzynki mogą być wyłożone folią, styropianem, niektórzy stosują też starą praktykę wysypywania piaskiem. Co ważne, jedynie kapusta nie wymaga okrywania.
Ziemniaki – przechowywanie zimą
To też może Cię zainteresować
Wielu z nas praktykuje przechowywanie ziemniaków zimą na balkonie. Niestety, przy silnych mrozach i wiatrach to błąd. Bulwy tracą wszelkie wartości spożywcze i nie nadają się do użytku. W warunkach jesiennych, o ile temperatura nie przekracza 8 stopni Celsjusza i nie spada poniżej 4, balkon jest wskazany, ale tylko przy odpowiednim zabezpieczeniu. Warzywa należy umieścić w skrzynce lub kartonie i przykryć tak, aby miały sucho, ale z zachowaniem cyrkulacji powietrza.
Przy mrozach, jak w przypadku marchwi czy cebuli, najlepsza będzie piwnica. Warunki, jakie muszą być spełnione, to brak światła, cyrkulacja oraz wysoka wilgotność powietrza. Ziemniaki najlepiej ułożyć w skrzyniach lub siateczkowych workach.
Co na balkon?
Gdy brak nam piwnicy, a chcemy przechować większą ilość marchwi, pietruszki czy pora, możemy pokusić się o balkon. Należy jednak odpowiednio się do tego zabrać. Skrzynie należy wyłożyć grubą warstwą styropianu, specjalnej folii i przesypać piaskiem. Kącik, w którym zostaną ustawione, musi stronić od deszczu, wiatru i śniegu. W ten sposób można także schować rzepę, buraki i rzodkiewkę.
Owoce na zimę
Kto z nas nie chciałby jak najdłużej cieszyć się smakiem jesiennych jabłek i gruszek? Optymalne warunki przechowywania oferują chłodnie, ale na własną rękę też możemy je gromadzić. Znów najlepiej sprawdzi się piwnica. Owoce układamy w skrzyniach zachowując między nimi przestrzeń. Dobrze, aby nie stały na podłodze – w przypadku dostania się wody szybko podmokną i zgniją.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KFP1644EAC Kremowy
Malakser Kitchen Aid 5KFP1644EACUrządzenie służy d…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM175PSEMA Matcha
KitchenAid mikser planetarny Artisan. Amerykański,…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM185PSEKG Zieleń Kyoto
Mikser KitchenAid Artisan 5 / 185 KG 5KSM185PSEKG …
kup teraz

KitchenAid 5KFC0516EAC Kremowy
Mini Malakser 1,1L KitchenAid 5KFC0516Lekka i komp…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM185PSEPH Koralowy
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
iPolitycznie - Jeśli KE nas nie posłucha, będziemy żądać rekompensat