Czarny bez (Sambucus nigra) to roślina z rodziny piżmaczkowatych, która jest znana i doceniana od wieków ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Roślina ta może osiągać do 5 metrów wysokości i ma charakterystyczne, ciemne owoce.
Takie są pozytywne właściwości czarnego bzu
Spożywanie czarnego bzu może przynieść wiele korzyści dla zdrowia. Jest m.in. bogatym źródłem witamin i minerałów, wspiera odporność organizmu i wspomaga trawienie. Spożywanie czarnego bzu jest korzystne dla zdrowia ze względu na bogactwo składników odżywczych, właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Jest łatwo dostępny w postaci suszonej, syropu czy nalewek.
Czarny bez jest często wykorzystywany w medycynie naturalnej ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Stosowany jest też w przemyśle kosmetycznym - olejek z nasion czarnego bzu stosowany jest w produktach do pielęgnacji skóry.
Warto jednak pamiętać, by nie spożywać czarnego bzu w dużych ilościach. Zawarte w nim toksyczne substancje mogą być bowiem szkodliwe dla zdrowia. Dlatego zawsze należy zachować ostrożność i nie przyjmować czarnego bzu w nadmiarze.
Sprawdź w galerii jakie właściwości ma czarny bez, komu może pomóc i które procesy w naszym organizmie wspiera:
