Rzodkiewki są dobrym źródłem witaminy C, w jednej filiżance znajduje się jej 17 miligramów, stanowi to 23% zalecanego dziennego spożycia. Warto też zauważyć, że kiełki rzodkiewki posiadają znacznie więcej wartości odżywczych niż korzeń. Kiełki zawierają również karotenoidy i ksantofile w ilości 1–2 mg na 100 g.
To dzieje się z organizmem gdy jemy rzodkiewkę - lista
Zobaczcie, w poniższej galerii, co dzieje się z naszym organizmem po zjedzeniu tego warzywa. Rzodkiewka ma wiele wartości odżywczych, ale są też osoby, które nie powinny przesadzać z jej spożywaniem.
Rzodkiewka między innymi hamuje wzrost komórek nowotworowych dzięki zawartej w niej witaminie C, która także koi układ trawienny, dzięki niej pozbędziesz się wzdęć i niestrawności. Ponadto wspomaga odchudzanie, zawiera dużo wody i błonnika, zapewniających uczucie sytości.
[g]16023183[/g
