Rzodkiewki są dobrym źródłem witaminy C, w jednej filiżance znajduje się jej 17 miligramów, stanowi to 23% zalecanego dziennego spożycia. Warto też zauważyć, że kiełki rzodkiewki posiadają znacznie więcej wartości odżywczych niż korzeń. Kiełki zawierają również karotenoidy i ksantofile w ilości 1–2 mg na 100 g.
To dzieje się z organizmem gdy jemy rzodkiewkę - lista
Zobaczcie, w poniższej galerii, co dzieje się z naszym organizmem po zjedzeniu tego warzywa. Rzodkiewka ma wiele wartości odżywczych, ale są też osoby, które nie powinny przesadzać z jej spożywaniem.
Rzodkiewka między innymi hamuje wzrost komórek nowotworowych dzięki zawartej w niej witaminie C, która także koi układ trawienny, dzięki niej pozbędziesz się wzdęć i niestrawności. Ponadto wspomaga odchudzanie, zawiera dużo wody i błonnika, zapewniających uczucie sytości.
[g]16023183[/g
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Dawno niewidziana Szostak na imprezie. Bardzo się zmieniła [ZDJĘCIA]
- Roksana Węgiel i Kevin Mglej wezmą nowy ślub! Sensacyjne szczegóły tylko u nas
- Rozanielona Kinga Duda wije sobie nowe gniazdko w Warszawie! ZDJĘCIA TYLKO U NAS
- Grób Wojciecha Siemiona wyróżnia się na cmentarzu. Uwielbiany aktor zginął tragicznie