
Rzodkiew zwyczajna – gatunek roślin obejmujący trzy odmiany i wiele pododmian. Obecnie występuje tylko w uprawie i jest uprawiany w wielu regionach świata.
Sezon na polskie rzodkiewki trwa od wiosny do jesieni. Zobacz, jakie właściwości ma to warzywo - szczegóły na kolejnych slajdach naszej galerii.

Rzodkiewki są dobrym źródłem witaminy C, w jednej filiżance znajduje się jej 17 miligramów, stanowi to 23% zalecanego dziennego spożycia

Warto też zauważyć, że kiełki rzodkiewki posiadają znacznie więcej wartości odżywczych niż korzeń. Kiełki zawierają również karotenoidy i ksantofile w ilości 1–2 mg na 100 g.

Rzodkiewka hamuje wzrost komórek nowotworowych dzięki zawartej w niej witaminie C, która także koi układ trawienny, dzięki niej pozbędziesz się wzdęć i niestrawności.