Kawa zbożowa – popularna dawniej i dziś
Kawa zbożowa to napój przygotowywany z prażonych ziaren zbóż, takich jak jęczmień, żyto, pszenica, czasem z dodatkiem cykorii. Jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnej kawy, ponieważ nie zawiera kofeiny, co sprawia, że można ją pić nawet wieczorem. W porównaniu do zwykłej kawy, wersja zbożowa ma łagodniejszy smak i jest mniej kwaśna, co może być korzystne dla osób z wrażliwym żołądkiem. Ciekawostką jest fakt, że kawa zbożowa była popularna w Polsce już w XIX wieku jako tańszy zamiennik kawy, a dzieci zapewne pamiętają jej smak z przedszkola – często serwowano ją jako ciepły napój.
Jak przygotować kawę zbożową?
Kawa zbożowa to zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnej kawy, idealna na każdą porę dnia. Jak ją przygotować? Wystarczy zalać 1-2 łyżeczki kawy zbożowej wrzątkiem i pozostawić na kilka minut do zaparzenia. Warto jednak serwować ją z różnymi dodatkami, które nadadzą jej niesamowitego smaku i aromatu. Jako słodzika można użyć zarówno cukru (białego lub brązowego), jak i miodu. Zbożówka świetnie komponuje się też z mlekiem – szczególnie roślinnym np. migdałowym, owsianym, czy sojowym. Do kawy możemy też wsypać szczyptę cynamonu, kardamonu, anyżu lub ziarenka wanilii. Dzięki temu jej smak będzie jeszcze lepszy!
Właściwości zdrowotne kawy zbożowej
Kawa zbożowa jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Dzięki zawartości wielu cennych składników korzystnie wpływa na nasz organizm i samopoczucie. Przy jakich schorzeniach warto ją pić, a kiedy jej unikać? Odpowiedzi na to pytanie znajdziesz w naszej galerii zdjęć.
