
Kawa zbożowa – właściwości
Kawa zbożowa korzystnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Dlaczego warto ją pić? Szczegóły na kolejnych slajdach.

Kawa zbożowa – witaminy i minerały
Kawa zbożowa zawiera m.in. fosfor, potas, cynk, żelazo, magnez, selen i witaminy z grupy B, a także antyoksydanty i polifenole. Dodawany do kawy cykoria to źródło inuliny, czyli naturalnego probiotyku.

Kawa zbożowa – badania
Badania wykazały, że regularne spożywanie kawy zbożowej może zmniejszyć poziom złego cholesterolu i podnieść poziom tego dobrego. Ponadto, picie zbożówki pomaga regulować poziom cukru we krwi, działa detoksykująco i niweluje stan zapalny w organizmie.

Kawa zbożowa – zalety
Kawa zbożowa, w przeciwieństwie do zwykłej, nie uzależnia, nie pobudza i jest polecana osobom z delikatnym żołądkiem – nie podrażnia go, nie wzmaga refluksu, nie powoduje niestrawności.