Korzyści z jedzenia tego popularnego warzywa jest wiele. Przede wszystkim cukinia jest niskokaloryczna.
Kto powinien ograniczyć jedzenie cukinii?
Specjaliści od żywienia wskazują, że w większości przypadków cukinia jest bezpieczna i zdrowa dla ludzi. Jednak istnieją pewne grupy, którym zaleca się ograniczenia spożycia cukinii. Należą do nich m.in. osoby z nietolerancją pokarmową lub alergią.
Cukinia jest źródłem potasu, który jest korzystny dla większości ludzi, ale osoby, które mają problemy z nerkami, lepiej, aby poradziły się dietetyka lub swojego lekarza.
Cukinia jest stosunkowo niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że ma mały wpływ na poziom cukru we krwi. Jednak jeśli jesteś na specjalnej diecie o niskiej zawartości węglowodanów lub musisz monitorować poziom glukozy we krwi, warto także sprawdzić, jakie działanie na twój organizm ma jedzenie cukinii, szczególnie w czasie, gdy spożywamy jej więcej.
A teraz, w okresie letnim, jest ku temu okazja, ponieważ w wielu miejscach cukinię można kupić w naprawdę niskiej cenie.
Takie są korzyści jedzenia cukinii. To się dzieje z organizmem, gdy jesz to warzywo. Zobacz w galerii:
Cukinia jest wszechstronnym warzywem, które można wykorzystywać w różnych potrawach takich jak sałatki, duszone dania, zupy, zapiekanki, placki warzywne itp. Można ją również grillować lub dodawać do soków i koktajli.
***
Czytaj także:
