1 z 9
Przewijaj galerię w dół

fot. pixabay
Korzyści z jedzenia cukinii jest wiele. Przede wszystkim cukinia jest niskokaloryczna i wspomaga trawienie. Co się dzieje z organizmem, gdy jesz to warzywo? Zobacz w galerii na kolejnych slajdach >>>
2 z 9

fot. pixabay
Cukinia jest bogata w składniki odżywcze
Cukinia zawiera dużo wody i błonnika, co sprzyja utrzymaniu prawidłowej wagi ciała i właściwej regulacji trawienia. Cukinia jest źródłem witaminy C, witaminy A, kwasu foliowego, potasu i innych minerałów.
3 z 9

fot. pixabay
Cukinia ma ładunek antyoksydantów
Cukinia jest bogata w antyoksydanty takie jak witamina C i beta-karoten. Antyoksydanty wspierają układ odpornościowy i mogą mieć działanie przeciwnowotworowe.
4 z 9

fot. pixabay
Cukinia wspomaga trawienie
Błonnik zawarty w cukinii przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego - np. zapobiega zaparciom.