https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zobacz TOP przepisy na wykorzystanie dyni - wytrawne i słodkie. Tak można wykorzystać to warzywo

Karolina Rokitnicka
Pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Dynia to pyszne, zdrowe, sezonowe warzywo. Jest świetną bazą do przygotowania wytrawnych dań, jak zupa, zapiekanka czy sałatka. Możemy ją także wykorzystać do deserów w postaci ciast, dżemów czy syropu do kawy. W galerii prezentujemy TOP przepisy z dynią w roli głównej.

Spis treści

Wartości odżywcze dyni

Dynia jest niskokaloryczna. 100g ma tylko 26 kcal. Nie zawiera cholesterolu. Ma niską zawartość tłuszczu - 0,1 g oraz węglowodanów - 7g w 100g. Ponadto zawiera:

  • Sód 1 mg
  • Potas 340 mg
  • Błonnik 0,5 g
  • Białko 1 g
  • Kwas askorbinowy 9 mg
  • Wapń 21 mg
  • Żelazo 0,8 mg
  • Witamina B6 0,1 mg
  • Magnez 12 mg

Właściwości dyni

Wpływa na obniżenie zbyt wysokiego ciśnienia tętniczego krwi. Zapobiega zaparciom. Obniża stężenie cholesterolu. Ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

Co można zrobić z dyni?

Dynia jest świetną bazą do przygotowania wytrawnych dań, jak zupa, zapiekanka czy sałatka.

Możemy ją także wykorzystać do deserów w postaci ciast, dżemów czy syropu do kawy.

Jak zrobić puree z dyni?

Dynię myjemy, wydrążamy. Kroimy na plastry lub w kostkę. Układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Małej dyni hokkaido wystarczy 30 minut pieczenia. Studzimy, obieramy ze skórki, miksujemy blenderem. Można przechowywać w lodówce w słoiku 3-5 dni lub rozdzielić na mniejsze porcje i w woreczkach zamrozić.

Przepisy na dania z dyni

W galerii prezentujemy TOP przepisy z dynią w roli głównej.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski