Spis treści
Wartości odżywcze dyni
Dynia jest niskokaloryczna. 100g ma tylko 26 kcal. Nie zawiera cholesterolu. Ma niską zawartość tłuszczu - 0,1 g oraz węglowodanów - 7g w 100g. Ponadto zawiera:
- Sód 1 mg
- Potas 340 mg
- Błonnik 0,5 g
- Białko 1 g
- Kwas askorbinowy 9 mg
- Wapń 21 mg
- Żelazo 0,8 mg
- Witamina B6 0,1 mg
- Magnez 12 mg
Właściwości dyni
Wpływa na obniżenie zbyt wysokiego ciśnienia tętniczego krwi. Zapobiega zaparciom. Obniża stężenie cholesterolu. Ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
Co można zrobić z dyni?
Dynia jest świetną bazą do przygotowania wytrawnych dań, jak zupa, zapiekanka czy sałatka.
Możemy ją także wykorzystać do deserów w postaci ciast, dżemów czy syropu do kawy.
Jak zrobić puree z dyni?
Dynię myjemy, wydrążamy. Kroimy na plastry lub w kostkę. Układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Małej dyni hokkaido wystarczy 30 minut pieczenia. Studzimy, obieramy ze skórki, miksujemy blenderem. Można przechowywać w lodówce w słoiku 3-5 dni lub rozdzielić na mniejsze porcje i w woreczkach zamrozić.
Przepisy na dania z dyni
W galerii prezentujemy TOP przepisy z dynią w roli głównej.
