

Zupa krem z dyni
Składniki: bulion drobiowy - 1 l, 1 pietruszka, 3 marchewki, 5 ziemniaków, 1 dynia hokkaido, oliwa, pieprz czarny, sól, gałka muszkatołowa mielona, imbir mielony, papryka mielona słodka, 100g śmietany 18%. Do podania: śmietana, zielona papryka, kiełbasa, cebula, pestki dyni, suszony majeranek
Wykonanie: dynię wydrążamy, kroimy w dużą kostkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dodajemy marchewki, pietruszkę i ziemniaki pokrojone w dużą kostkę. Skrapiamy oliwą z oliwek. Doprawiamy solą i słodką papryką. Warzywa pieczemy ok. 30 minut w piekarniku w temperaturze 200°C. Upieczone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 5 minut, a następnie miksujemy na gładki, jednolity krem. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem. Dodajemy śmietanę, zagotowujemy. Podsmażamy paprykę, kiełbasę i cebulę pokrojone w drobną kostkę. Kładziemy na wierzchu zupy. Posypujemy pestkami dyni i suszonym majerankiem. Można udekorować kleksem kwaśnej śmietany.

Muffinki dyniowe
Składniki: 1 1/2 szklanki startej drobno dyni, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 2 jajka, 1/4 szklanki oleju rzepakowego, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 1/2 szklanki mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka cynamonu, szczypta soli
Wykonanie: startą dynię przekładamy do miski, mieszamy z jogurtem, jajkami, olejem oraz cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz szczyptę soli. Mieszamy do połączenia składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Wypełniamy je ciastem do 2/3 wysokości. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 20 – 25 minut do tzw. suchego patyczka i zarumienienia. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem.

Dżem z dyni
Składniki: 1 kg dyni, 2 duże pomarańcze, 1 cytryna, 1 saszetka żelfix (1:3), 350 g cukru
Wykonanie: dynię wydrążyć, pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Dodać kilka łyżek wody. Mieszając gotować około 20 minut. Miękką dynię zmiksować blenderem. Dodać sok z pomarańczy i cytryny oraz żelfix. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Dodać cukier, wymieszać. Gotować przez 3 minuty. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych gorących słoików i od razu zakręcamy.