
Słodka tarta z dyniowym wypełnieniem
Składniki: na spód - 300 g ciasteczek maślanych, 3 łyżki masła, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej; na masę: 500 g sera ricotta w kubeczku, skórka starta z 1 pomarańczy, kilka kropki ekstraktu pomarańczowego, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2/3 szklanki cukru, 4 jajka, 1 i 1/3 szklanki (230 g) purée z pieczonej dyni
Wykonanie: ciasteczka rozdrobnić na proszek, dodać roztopione masło. Zmiksować na gładką masę. Wyłożyć nią formę na tartę, jak najmocniej dociskając. Posypać cynamonem i gałką muszkatołową. Wstawić do lodówki. Przygotować masę - ser ricotta wymieszać ze skórką z pomarańczy. Dodać ekstrakt. Wsypać mąkę ziemniaczaną. Zmiksować na małych obrotach. Dodać cukier. Zmiksować. Dodawać po jednym jajku i miksować krótko, do połączenia się składników. Dodać purée dyniowe. Zmiksować. Wyłożyć masę na spód z ciasteczek. Piec przez około 35 - 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

Zapiekanka ziemniaczana z dynią
Składniki: 1 kg ziemniaków, 1/2 kg miąższu z dyni hokkaido, 200g wędzonego fileta z kurczaka, 200g śmietany 12%, 1 jajko, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek suszony, 100 g tartej mozzarelli
Wykonanie: ziemniaki obieramy, gotujemy, studzimy, kroimy w grube plastry. Na patelni podsmażamy dynię pokrojoną w kostkę lub plastry. Podlewamy odrobiną wody. Dusimy do miękkości. Śmietanę mieszamy z jajkiem, przyprawami i serem. Masę mieszamy z ziemniakami, kurczakiem i dynią. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i/lub tartym serem

Rissotto z dynią
Składniki: 200 g ryżu arborio, 300 g piersi z kurczaka, 400 g upieczonej dyni hokkaido. 50 ml białego wina, 1 l bulionu warzywnego, 1 mała cebula, 2 łyżki masła, 2 łyżki tartego parmezanu, natka pietruszki lub kiełki, oliwa z oliwek, sól, pieprz
Wykonanie: dynię kroimy w kostkę, przekładamy na blachę do pieczenia, polewamy odrobiną oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy 10–15 minut w temperaturze 180 stopni. Kurczaka kroimy w cienkie paseczki. Podsmażamy na patelni na oliwie. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy ryż. Wlewamy wino. Gdy odparuje, dodajemy część bulionu. Gdy się wchłonie, dodajemy kolejną część. Przed podaniem dodajemy masło i parmezan. Posypujemy ulubioną zieleniną

Frytki z dyni
Składniki: 0,5 kg dyni hokkaido, 2 łyżki oliwy, łyżka siekanych ziół, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Wykonanie: wydrążoną dynię pokroić w półksiężyce grubości ok. 2 cm. Oliwę wymieszać z ziołami i czosnkiem. Kawałki dyni zamarynować na kilka minut w mieszance. Ułożyć dynię na blasze. Piec w 160 st. Celsjusza przez około 20 minut.