
Sałatka z dynią
Składniki: 500 g dyni, 1 łyżeczka papryki w proszku, szczypta rozmarynu, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka miodu, 1/3 szklanki orzechów włoskich, 1/4 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak, garść szpinaku lub kilka różyczek ugotowanego brokułu, 80 g sera feta, zagęszczony sos balsamiczny, opcjonalnie truskawki lub kawałki brzoskwini albo arbuza
Wykonanie: dynię wydrążamy, kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, rozmarynem i oliwą wymieszaną z miodem.
Pieczemy w 200 stopniach C przez ok. 20 minut. W połowie pieczenia dodajemy posiekane orzechy.
Kaszę gotujemy, dodajemy do upieczonej dyni. Dodajemy szpinak lub różyczki ugotowanego brokułu. Posypujemy fetą. Skrapiamy zagęszczonym octem balsamicznym. Można podawać na ciepło lub zimno. Na wierzch możemy dodać dla przełamania smaku kawałki wybranego owocu - arbuza, truskawek lub brzoskwini

Ciasto dyniowe
Składniki: 400 g puree z dyni, 1 szklanka cukru, 2 jajka, 1/2 szklanki oleju roślinnego, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej, 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika, szczypta soli
Wykonanie: puree z dyni mieszamy z cukrem, jajkami, olejem, ekstraktem z wanilii oraz szczyptą soli. Dodajemy przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika. Mieszamy. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy w temp. 180ºC około 50-60 minut.

Syrop dyniowy do kawy
Składniki: 200 ml wody, 100 g cukru, 120-150 g puree dyniowego, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki świeżego startego imbiru, 1 łyżka cukru z wanilią, 2 goździki, odrobina gałki muszkatołowej
Wykonanie: gotujemy wodę z cukrem i przyprawami, aż delikatnie syrop zgęstnieje. Przecedzamy. Dodajemy puree z dyni. Przecieramy. Gotowy syrop dodajemy do kawy, herbaty lub polewamy nim naleśniki

Turecki deser dyniowy
Składniki: 300 g surowej dyni, 60 g brązowego cukru, pół cytryny, kilka goździków, 30 g orzechów włoskich, gorzka czekolada.
Wykonanie: dynię kroimy na grube plastry. Umieszczamy ją w rondelku. Zasypujemy cukrem. Zostawiamy na około 8 godzin. Dodajemy goździki. Dusimy na małym ogniu w soku przez około 20 minut. Studzimy. Na suchej patelni prażymy orzechy włoskie.
Kawałek dyni kładziemy na talerzyku, polewamy sosem uwolnionym podczas gotowania, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy prażonymi orzechami i tartą czekoladą