9 z 14
Składniki: 500 g dyni, 1 łyżeczka papryki w proszku,...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Sałatka z dynią

Składniki: 500 g dyni, 1 łyżeczka papryki w proszku, szczypta rozmarynu, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka miodu, 1/3 szklanki orzechów włoskich, 1/4 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak, garść szpinaku lub kilka różyczek ugotowanego brokułu, 80 g sera feta, zagęszczony sos balsamiczny, opcjonalnie truskawki lub kawałki brzoskwini albo arbuza
Wykonanie: dynię wydrążamy, kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, rozmarynem i oliwą wymieszaną z miodem.
Pieczemy w 200 stopniach C przez ok. 20 minut. W połowie pieczenia dodajemy posiekane orzechy.
Kaszę gotujemy, dodajemy do upieczonej dyni. Dodajemy szpinak lub różyczki ugotowanego brokułu. Posypujemy fetą. Skrapiamy zagęszczonym octem balsamicznym. Można podawać na ciepło lub zimno. Na wierzch możemy dodać dla przełamania smaku kawałki wybranego owocu - arbuza, truskawek lub brzoskwini

10 z 14
Składniki: 400 g puree z dyni, 1 szklanka cukru, 2 jajka,...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Ciasto dyniowe

Składniki: 400 g puree z dyni, 1 szklanka cukru, 2 jajka, 1/2 szklanki oleju roślinnego, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej, 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika, szczypta soli
Wykonanie: puree z dyni mieszamy z cukrem, jajkami, olejem, ekstraktem z wanilii oraz szczyptą soli. Dodajemy przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika. Mieszamy. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy w temp. 180ºC około 50-60 minut.

11 z 14
Składniki: 200 ml wody, 100 g cukru, 120-150 g puree...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Syrop dyniowy do kawy

Składniki: 200 ml wody, 100 g cukru, 120-150 g puree dyniowego, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki świeżego startego imbiru, 1 łyżka cukru z wanilią, 2 goździki, odrobina gałki muszkatołowej
Wykonanie: gotujemy wodę z cukrem i przyprawami, aż delikatnie syrop zgęstnieje. Przecedzamy. Dodajemy puree z dyni. Przecieramy. Gotowy syrop dodajemy do kawy, herbaty lub polewamy nim naleśniki

12 z 14
Składniki: 300 g surowej dyni, 60 g brązowego cukru, pół...
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne

Turecki deser dyniowy

Składniki: 300 g surowej dyni, 60 g brązowego cukru, pół cytryny, kilka goździków, 30 g orzechów włoskich, gorzka czekolada.
Wykonanie: dynię kroimy na grube plastry. Umieszczamy ją w rondelku. Zasypujemy cukrem. Zostawiamy na około 8 godzin. Dodajemy goździki. Dusimy na małym ogniu w soku przez około 20 minut. Studzimy. Na suchej patelni prażymy orzechy włoskie.
Kawałek dyni kładziemy na talerzyku, polewamy sosem uwolnionym podczas gotowania, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy prażonymi orzechami i tartą czekoladą

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Nowy dodatek do PTCG Pocket zachwyci fanów. Do gry wkraczają potężne karty

Nowy dodatek do PTCG Pocket zachwyci fanów. Do gry wkraczają potężne karty

Szósta edycja programu "Trenuj z wojskiem" w Bydgoszczy rozpoczęta

Szósta edycja programu "Trenuj z wojskiem" w Bydgoszczy rozpoczęta

Śląsk może dać Polsce energię, stal, amunicję i bezpieczeństwo. "Czas to wykorzystać"

Śląsk może dać Polsce energię, stal, amunicję i bezpieczeństwo. "Czas to wykorzystać"

Zobacz również

Śląsk może dać Polsce energię, stal, amunicję i bezpieczeństwo. "Czas to wykorzystać"

Śląsk może dać Polsce energię, stal, amunicję i bezpieczeństwo. "Czas to wykorzystać"

Leonor z "Akacjowej 38" zostanie mamą! Alba Brunet podzieliła się radosną nowiną

Leonor z "Akacjowej 38" zostanie mamą! Alba Brunet podzieliła się radosną nowiną