Ciasto marchewkowe - przepisy na pyszne, zdrowe i nietuczące ciasto. Bądź FIT! [licz kalorie] Ciasto nie tylko na Tłusty Czwartek

mik
Marchew to smaczne i zdrowe warzywo, które nadaje się nie tylko do rosołu czy jako element drugiego dania na obiad. Marchewkę można użyć do przyrządzenia pysznego ciasta, a dobór odpowiednich składników sprawi, że osoba poczęstowana takim ciastem, nie będzie miała świadomości, że zajada wypiek na bazie warzywa. Ciasto marchewkowe to także pyszny deser dla osób, które chcą zachować smukłą sylwetkę. Proponujemy przepisy na dietetyczne ciasta marchwiowe, które - dzięki wykorzystaniu zdrowych i nietuczących składników, są niskokaloryczne i świetnie sprawdzą się w dietach eliminacyjnych i odchudzających.

Podajemy przepisy na zdrowe, niskokaloryczne ciasto marchewkowe, które - przede wszystkim - jest pyszne i łatwe do przyrządzenia! Poniżej informujemy także o kaloryczności ciast i podpowiadamy, jak urozmaicić ciasto marchewkowe.

Ciasto marchewkowe - przepis

Ciasto z marchwi można przygotować na wiele sposobów, a przepisy można dowolnie modyfikować, zastępując jedne składniki innymi. Jeśli szukasz Lepiej jednak wykorzystać sprawdzone przepisy, które podajemy poniżej. Dzięki nim, ciasto na pewno się uda i będziemy mieć pewność, że nie będzie zbyt kaloryczne, a przecież właśnie o to chodzi, by było pysznie i zdrowo. Z naszym poradnikiem ciasto marchewkowe (przepis) nie będzie stanowić dla Was żadnej tajemnicy!

Ciasto marchewkowe zamiast pączka w TŁUSTY CZWARTEK? Dlaczego nie? Jest pyszne i dużo zdrowsze od pączka!

Ciasto marchewkowe - tabela kaloryczności. Ile kalorii ma ciasto marchewkowe?

Sporządzone ze zwykłych składników, czyli przy użyciu cukru i pszennej mąki, ciasto marchewkowe ma około 415 kcal (100 gramów ciasta). Trzeba pamiętać, że kaloryczność wzrasta, jeśli w przyrządzeniu ciasta wykorzystamy inne składniki, na przykład bakalie). Bardziej szczegółowe informacje o wartościach odżywczych ciast podajemy przy każdym z przepisów. Dietetyczne ciasto marchewkowe jest zdecydowanie mniej kaloryczne i wynosi od 122 kcal do 190 kcal (100 g ciasta).

Ciasto marchewkowe - kwestia smaku

Przepisy na dietetyczne ciasto marchewkowe znajdziecie Państwo poniżej. Prezentujemy także przepis na zwykłe ciasto marchewkowe, które może być odpowiednio modyfikowane. Dobór różnych składników wpłynie na ostateczny smak ciasta. Zobacz poniżej i wybierz ciasto marchewkowe + przepis dla siebie.

PORADA: Jeśli chcesz wzbogacić teksturę ciasta marchwiowego, sięgnij po orzechy włoskie (krojąc je na kawałki i dodając do surowego ciasta). Pamiętaj jednak, że orzechy włoskie są kaloryczne (ok. 645 kcal w 100g)!

Przepis na ciasto marchewkowe w wersji FIT

Ciasto marchewkowe, przepis nr 1. Ciasto marchewkowe fit - w tej odmianie wypiek nie zawiera mąki pszennej, ale gryczaną, która jest zdrowsza. Dzięki temu, że ciasto nie zawiera dodatkowego cukru i laktozy, sprawdzi się ono idealnie dla osób stosujących diety eliminacyjne (bezglutenowe i bezlaktozowe).

Czas przygotowywania wynosi około 70 minut, a wartość odżywcza 100 gramów ciasta wynosi 122 kcal (7,3 g białka, 15,6 g węglowodanów, 3,4 g tłuszczu).

Składniki:

  • 400 gramów marchwi (około 5 sztuk)
  • 4 jajka
  • 180 gramów bezglutenowej mąki gryczanej
  • 2 gramy cynamonu
  • 5 gramów proszku do pieczenia

Sposób przyrządzenia:
Umytą i obraną marchew ucieramy na tarce o grubych oczkach. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do utartej marchwi. Białka jaj ubijamy na sztywno i dodajemy do utartej marchwi. Do masy wsypujemy mąkę gryczaną i dodajemy cynamon oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i następnie wykładamy do formy pieczeniowej (jeśli przyrządzamy ciasto w blaszanej formie, dobrze jest ją wyłożyć uprzednio papierem do pieczenia - gotowe ciasto nie przylgnie do ścianek blachy). Blachę z ciastem pieczemy w piekarniku z termoobiegiem, nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 55 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i kroimy dopiero, gdy ostygnie. Do osłodzenia możemy użyć miodu lub ksylitolu, jeśli chcemy uniknąć zbędnych kalorii. Wierzch ciasta możemy posmarować masłem sezamowym dla urozmaicenia smaku i udekorować według uznania.

PORADA: Pamiętaj, że ciasta w wysokich formach pieką się dłużej, a te w niskich - krócej

Ciasto marchewkowe - zrób według naszych przepisów!
Ciasto marchewkowe - zrób według naszych przepisów! pixabay

Ciasto marchewkowe dietetyczne

Ciasto marchewkowe, przepis nr 2. W tej wersji ciasto marchewkowe powstaje bez użycia mąki. Ciasto upieczone według tego przepisu ma ok. 176 kcal (w 100 gramach), a pozostałe wartości odżywcze (w 100 g) wynoszą: 9 g białka, 8 g tłuszczu i 19 g węglowodanów.

Składniki na ciasto:

  • 400 gramów marchwi
  • 4 jaja
  • szczypta soli (1 gram)
  • 130 gramów płatków owsianych
  • 2 płaskie łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 płaskie łyżki miodu
  • 5 gramów proszku do pieczenia
  • 10 gramów cynamonu
  • szczypta suszonego, sproszkowanego imbiru
  • 30 gramów orzechów włoskich
  • 25 gramów suszonych rodzynek
  • 25 gramów suszonych moreli

Składniki na polewę:

  • 200 gramów serka homogenizowanego
  • 5 gramów żelatyny
  • 20 gramów płatków migdałowych

Sposób przyrządzania ciasta:
Umytą i oczyszczoną marchew ucieramy na tarce na drobnych oczkach. Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy lub rozbijamy na proszek w moździerzu. Suszone owoce i orzechy włoskie siekamy na drobne kawałki. Oddzielamy żółtka od białek, które z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Do utartej marchwi dodajemy żółtka i ubite białka, a następnie mieszamy, stopniowo dodając miód i olej. Do masy - przez sitko - dodajemy proszek z płatków owsianych, cynamon, imbir i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.

Sposób przyrządzenia polewy:
W garnuszku rozpuszczamy żelatynę w trzech łyżkach zimnej wody, którą następnie podgrzewamy. Uwaga - nie należy dopuścić, by woda zaczęła wrzeć! Gorącą wodę z żelatyną zdejmujemy z palnika i studzimy mieszając. Ostudzoną wodę z żelatyną dodajemy do serka homogenizowanego, mieszamy i odstawiamy na kwadrans do lodówki, by dobrze się schłodziła. Polewę rozprowadzamy po cieście (które też musi ostygnąć co najmniej kwadrans po wyjęciu z piekarnika) i posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto oczywiście można udekorować wedle uznania i gustu.

PORADA: Jeśli pieczesz ciasto marchewkowe w wysokiej formie, przekrój je po upieczeniu w połowie i przełóż polewą - dzięki temu będzie bardziej wilgotne i smaczniejsze

Ciasto marchewkowe. Jak je urozmaicić?

Do utartej marchwi - jako bazę do ciasta - można wykorzystać inne owoce. Dobrze sprawdzą się:

  • banany (nie należy przekraczać proporcji 1 banana na 2 marchewki),
  • pomarańcze (pół pomarańczy na 300 g marchwi)
  • wiórki kokosowe (75 g wiórków na 400 g marchwi).

Zwykłą mąkę pszenną można zastąpić mąką kokosową, co nie tylko wpłynie na smak ciasta, ale spowoduje, że ciasto będzie zdrowsze. Mąka kokosowa zawiera dużą ilość błonnika, który poprawia metabolizm organizmu i poprawia perystaltykę jelit. Należy jednak pamiętać, że jeśli zastąpimy mąkę pszenną kokosową, do ciasta powinniśmy dodać nieco więcej płynnych składników lub od pół do jednego banana - dzięki temu masa na ciasto marchewkowe będzie taka, jak z mąki pszennej.

PORADA: Jeśli ciasto po wyrobieniu nie jest wystarczająco mokre, a składniki nie połączyły się odpowiednio, dodawaj do niego stopniowo jogurt - do osiągnięcia pożądanej konsystencji

Ciasto marchewkowe - przepisy na pyszne, zdrowe i nietuczące ciasto. Bądź FIT! [licz kalorie] Ciasto nie tylko na Tłusty Czwartek

Przepis na ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe, przepis nr 3. Tradycyjne ciasto marchewkowe jest bardziej kaloryczne niż te, których przepisy podajemy powyżej. Wartość odżywcza (w 100 g) ciasta z tego przepisu to około: 414 kcal, 10 g tłuszczu, 79 g węglowodanów i 5 g białka

NAJSZYBSZE, NAJPROSTSZE CIASTO MARCHEWKOWE

źródło TVN/X-News

Składniki na ciasto:

  • pół szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 jajka
  • pół szklanki oleju
  • 200 gramów (2-3 sztuki) marchwi

Składniki na krem/polewę:

  • 100 gramów serka śmietankowego do kanapek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki miodu

Sposób przyrządzenia:
Wszystkie sypkie składniki (cukier, mąkę, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika) mieszamy w misce. Do osobnej salaterki wbijamy dwa jajka i dodajemy olej, a następnie mieszamy płynne składniki. Po ich wymieszaniu, dodajemy je do sypkich składników i całość mieszamy. Marchew myjemy i skrobiemy, a następnie ucieramy na tarce o grubych okach i dodajemy do wymieszanych składników i całość mieszamy. Masę na ciasto wylewamy do formy do pieczenia ciast i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na około 40 minut.

Sposób przyrządzenia kremu/polewy:
W miseczce mieszamy serek śmietankowy z masłem (uwaga, masło powinno mieć temperaturę pokojową) i miodem. Masą smarujemy upieczone ciasto. Dla urozmaicenia możemy posypać ciasto startą czekoladą.

Ciasto marchewkowe - kaloryczność składników

  • marchew surowa (100 g) - 41 kcal (10 g węglowodanów, 3 g błonnika, 1 g białka)
  • jajka - jedno jajko waży średnio 50 g i ma 70 kcal (4 g białka)
  • mąka gryczana (100 g) - 335 kcal (12,6 g białka, 70,6 g węglowodanów, 3,1 g tłuszczy)
  • mąka pszenna typ 500 (100 g) - 364 kcal (10,3 g białka, 76,3 g węglowodanów, 1 g tłuszczy)
  • mąka pszenna pełnoziarnista (100 g) - 340 kcal (13,2 g białka, 72 g węglowodanów, 2,5 g tłuszczy)
  • mąka pszenna typu 450 (tortowa, 100 g) - 347 kcal (9,2 g białka, 74,9 g węglowodanów, 1,2 g tłuszczy)
  • masło 82 proc. (100 g) - 717 kcal (0,9 g białka, 0,1 g węglowodanów, 81,2 g tłuszczy)
  • cukier biały (100 g) - 386 kcal
  • cukier brązowy (100 g) - 380 kcal
  • cukier trzcinowy (100 g) - 399 kcal
  • banany (100 g) - 360 kcal (3,8 g białka, 88,8 g węglowodanów, 1,1 g tłuszczy)
  • miód (100 g) - w zależności od rodzaju miodu od 304 kcal (akacjowy) do 340 kcal (spadziowy)
  • płatki owsiane (100 g) - 389 kcal (16,9 białka), 66,3 węglowodanów, 6,9 tłuszczy)
  • orzechy włoskie (100 g) - 645 kcal (16 g białka, 18 g węglowodanów, 60,3 g tłuszczy)
  • rodzynki (100 g) - 299 kcal (3,1 g białka, 79,2 g węglowodanów, 0,5 g tłuszczy)
  • morele suszone (100 g) - 284 kcal (5,4 g białka, 72,2 węglowodanów, 1,2 g tłuszczy)

Ciasto marchewkowe - thermomix

Ciasto marchewkowe, przepis w wersji thermomix. Jeśli przyrządzamy ciasto marchewkowe w thermomiksie, należy umieścić marchewki w naczyniu i rozdrobnić je - ale nie zbyt bardzo. Wystarczy ok. 5-6 sekund (obr. 6), by marchew miała pożądaną konsystencję. Następnie należy dodać pozostałe składniki ciasta, mieszając je przez około 30-40 sekund, zwiększając moc obrotów do pozycji 7.

Ciasto marchewkowe - jak i ile piec?

  • Trzeba pamiętać o zasadzie, że im wyższa blacha, tym dłuższy czas pieczenia ciasta.
  • Jeśli pieczemy w zwykłym piekarniku, bez termoobiegu, na płaskiej blasze, piekarnik powinien być rozgrzany do 170-180 stopni, a ciasto pieczemy przez około 40-50 minut. Pamiętajmy, że kroimy i ozdabiamy je dopiero po ostygnięciu.
  • Jeżeli nasz przepis zawiera wiele składników, szczególnie tych mokrych (na przykład dodatkowe owoce) - wydłużamy czas pieczenia ciasta do 60-70 minut.

Ciasto marchewkowe. Ciekawostki

  • Marchew - ze względu na znaczną zawartość cukru - była wykorzystywana w wypiekach i deserach już w średniowieczu.
  • Ciasto marchewkowe cieszy się szczególną popularnością w krajach anglosaskich - w czasie II wojny światowej a Wielkiej Brytanii racjonowano żywność (oraz cukier), w tym czasie ciasto marchewkowe przeżywało swój renesans.
  • W latach 60. ubiegłego wieku moda na ciasto marchewkowe ogarnęła Stany Zjednoczone. Ten wypiek przygotowywano nie tylko w domach, ale także serwowano w restauracjach. Amerykańska organizacja Food Network w 2005 roku opracowała ranking najpopularniejszych dań lat 70. i ciasto marchewkowe znalazło się na piątym miejscu tego zestawienia.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3