Spis treści
Truskawki - wartości odżywcze
Truskawki są bogate w witaminy, minerały, błonnik oraz związki o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Aż 90 proc. stanowi woda. Truskawki są małokaloryczne. W 100 g jest około 30–35 kcal.
Truskawki zawierają:
- witaminę C, K i E
- kwas foliowy (witamina B9)
- potas
- fosfor
- magnez
- wapń
- mangan
Właściwości prozdrowotne truskawek
Truskawki są bardzo dobre dla organizmu
- Obniżają ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu, a więc zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
- Działają przeciwnowotworowo
- Wspierają funkcjonowania mózgu i układu nerwowego
- Łagodzą stany zapalne
- Poprawiają stan skóry
- Pomagają przy leczeniu dny moczanowej
- Zapobiegają tworzeniu się skrzepów i tym samym udarów mózgu
- Zapobiegają chorobom oczu. Pomagają na suchość oka, zwyrodnienie nerwu wzrokowego i plamkę żółtą
- Poprawiają odporność
- Zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy
- Wspomagają odchudzanie, zwiększają metabolizm
- Pomagają nawadniać organizm
W jakiej postaci najlepiej spożywać truskawki?
Truskawki są najbardziej wartościowe na surowo, bez przetwarzania, podgrzewania. Można je zjeść w całości, zmiksować, pokroić i dodać do deserów, zalać galaretką.
Pomysłowe przepisy na desery i obiady z surowymi truskawkami
W poniższej galerii prezentujemy przepisy na desery i obiady z truskawkami.
Czytaj w serwisie
TOP przepisy na wykorzystanie arbuza Zobacz jak zrobić koktajl, sorbet, sałatkę z arbuzem
Tak na organizm działa aloes Aloes ma szerokie zastosowanie, ale trzeba umieć go stosować

Wideo