
Zobacz na kolejnych slajdach naszej galerii pomysłowe przepisy na desery i obiady z surowymi truskawkami.

Truskawki w czekoladzie
Truskawki muszą być umyte, suche i z szypułkami. Chłodzimy je minimum 15 minut w lodówce. Rozpuszczamy 150g czekolady mlecznej lub gorzkiej (na 25 dużych truskawek) – można w kąpieli wodnej, można z minimalną ilością mleka w garnuszku lub w szklance w mikrofalówce. Schłodzone truskawki chwytamy za szypułki i maczamy dolną część w roztopionej czekoladzie. Ustawiamy na talerzu na szypułkach. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.

Warstwowy deser
Na białą warstwę możemy wybrać jogurt naturalny (można dosłodzić miodem), serek homogenizowany, mascarpone lub nasiona chia namoczone w mleku. Kroimy truskawki na 4 części. W wysokiej szklance na przemian warstwowo układamy: muesli, jogurt/serek/chia, pokrojone truskawki. Wierzch powinny stanowić pokrojone truskawki posypane muesli.

Truskawkowa pianka
Miksujemy 500 g truskawek. 3 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody, studzimy. Płynne, zimne galaretki miksujemy na najwyższych obrotach około 5 minut. Powinny ponad trzykrotnie zwiększyć objętość. Wlewamy 300 ml zimnego mleka zagęszczonego niesłodzonego, nadal ubijając, tak długo aż masa się nieco powiększy i zacznie tężeć. Na końcu wlewamy zmiksowane truskawki i chwilkę ubijamy. Masę wlewamy do pucharków lub tortownicy. Chłodzimy w lodówce kilka godzin.