
Omlet z truskawkami
Jajko zmiksować z łyżeczką zimnej wody i solą na puch. Dodać 1 łyżeczkę mąki i delikatnie wymieszać. Rozgrzać masło na małej patelni. Wlać masę jajeczną i usmażyć omlet z dwóch stron. Ubić 2 łyżki śmietany kremówki. Usmażony omlet sparujemy bitą śmietaną, kładziemy na nią pokrojone truskawkami. Składamy na pół. Posypujemy cukrem pudrem.

Pierogi leniwe z musem
250 g twarogu mieszkamy z 1 jajkiem i 100g mąki. Wyrabiamy ciasto, Formujemy wałek. Nożem kroimy na 2-3 cm plastry. Gotujemy we wrzącej wodzie do wypłynięcia. Odcedzamy. Kładziemy na talerz. Polewamy truskawkami zmiksowanymi z cukrem.

Krem truskawkowy typu panna cotta
Miksujemy 2 szklanki truskawek na jednolitą masę. 1,5 szklanki mleka, ½ szklanki śmietany 36 proc. i 1/3 szklanki cukru mieszamy w rondelku. Dodajemy 2-3 łyżeczki żelatyny, odstawiamy na 10 minut, by napęczniała. Mieszamy. Podgrzewamy, by żelatyna się rozpuściła, ale nie może dojść do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mus truskawkowy i ½ łyżeczki aromatu waniliowego. Ostudź. Wlewamy do foremek, pucharków lub filiżanek. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Dwie szklanki truskawek mieszamy z miodem i zostawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej. Wyjmujemy krem z lodówki. By wyjąć go z foremki/filiżanki, oddzielamy od brzegów cienkim nożem, a dno zanurzamy na 30 sekund w gorącej wodzie. Odwracamy foremki/filiżanki, ostrożnie wykładamy panna cottę na talerzyki. Podajemy z truskawkami i miodem.

Tiramisu z truskawkami
Truskawki rozgnieć i wymieszaj z cukrem/miodem lub słodzikiem. Wymieszaj jogurt skyr z serkiem homogenizowanym (proporcja 1:1), dodaj ekstrakt waniliowy lub ziarenka z laski wanilii, wiórki kokosowe i miód. Podłużne biszkopty zamocz w espresso, ułóż na dnie naczynia. Połóż na nie masę truskawkową, następnie warstwę jogurtowo-serkową, kolejną warstwę biszkoptów i polej musem truskawkowym. Odstaw do lodówki na przynajmniej 5 godzin.