
Beza z truskawkami
Sześć białek w temperaturze pokojowej ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo 250 g cukru. Wlewamy do białek łyżeczkę soku z cytryny i wsypujemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Miksujemy chwilę. Pianę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w kształcie koła lub prostokąta, na wysokość około 3 cm. W środku warto zrobić zagłębienie na krem. Nagrzewany piekarnik do 170°C, ale po wstawieniu blachy z masą białkową zmniejszamy temperaturę do 130°C. Pieczemy około półtorej godziny. Po upieczeniu zostawiamy w lekko uchylonym piekarniku, do wystudzenia. Ubijamy 250g śmietany kremówki z 3 łyżeczkami cukru pudru. Śmietanę łączymy delikatnie ze 150 g serka mascarpone. Kremem wypełniamy bezę. Na wierzchu kładziemy pokrojone na połówki truskawki.

Lody truskawkowe
Zmiksować 500 g truskawek z 2 łyżkami soku z cytryny, 60g cukru. Mus schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Ubić 200 g słodkiej śmietany 30-36 proc. Śmietanę połączyć z musem. Przełożyć do pojemnika przeznaczonego do mrożenia. Włożyć do zamrażarki na co najmniej 2- 3 godziny, co jakiś czas przemieszać.

Koktajl truskawkowy
1 kg truskawek miksujemy ze 100g cukru, dodajemy 500 mln maślanki. Mieszamy. Podajemy mocno schłodzony.