Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na ciasto marchewkowe - proste i pyszne. Zobacz, jak zrobić ciasto marchewkowe krok po kroku

Mikołaj Romanowski
Mikołaj Romanowski
Proponujemy sprawdzone przepisy na pyszne ciasto marchewkowe. W artykule znajdziesz aż cztery przepisy oraz praktyczne porady.
Proponujemy sprawdzone przepisy na pyszne ciasto marchewkowe. W artykule znajdziesz aż cztery przepisy oraz praktyczne porady. pixabay
Marchew to wyjątkowo uniwersalne warzywo, które można użyć do upieczenia pysznego ciasta. Ciasto marchewkowe może być pysznym deserem, zdrowszą alternatywą dla innych ciast i propozycją dla osób chcących zachować smukłą sylwetkę. W naszym artykule znajdziesz przepisy na tradycyjne i dietetyczne ciasta marchwiowe, które - dzięki wykorzystaniu zdrowych i nietuczących składników - są niskokaloryczne i świetnie sprawdzą się w dietach eliminacyjnych i odchudzających.

Poniżej podajemy przepisy na ciasto marchewkowe, informujemy o kaloryczności ciast i podpowiadamy, jakie dodatki pasują do ciasta marchewkowego.

Poniżej znajdziesz przepisy na:

  1. Ciasto marchewkowe tradycyjne
  2. Ciasto marchewkowe w wersji fit
  3. Ciasto marchewkowe bez mąki
  4. Ciasto marchewkowe - przepis Thermomix
  5. Porady, jak urozmaicić ciasto marchewkowe
  6. Kaloryczność produktów używanych do ciasta marchewkowego

Przepis #1. Ciasto marchewkowe z kremem

źródło TVN/X-News

Ciasto marchewkowe, przepis nr 1.
To przepis na ciasto marchewkowe, które jest bardziej kaloryczne niż te, które znajdziesz poniżej. Wartość odżywcza (w 100 g) ciasta z tego przepisu to około: 414 kcal, 10 g tłuszczu, 79 g węglowodanów i 5 g białka.

Składniki na ciasto:

  • pół szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 jajka
  • pół szklanki oleju
  • 200 gramów (2-3 sztuki) marchwi

Składniki na krem/polewę:

  • 100 gramów serka śmietankowego do kanapek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki miodu

Sposób przyrządzenia:
Wszystkie sypkie składniki (cukier, mąkę, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika) mieszamy w misce. Do osobnej salaterki wbijamy dwa jajka i dodajemy olej, a następnie mieszamy płynne składniki. Po ich wymieszaniu, dodajemy je do sypkich składników i całość mieszamy. Marchew myjemy i skrobiemy, a następnie ucieramy na tarce o grubych okach i dodajemy do wymieszanych składników i całość mieszamy. Masę na ciasto wylewamy do formy do pieczenia ciast i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na około 40 minut.

Sposób przyrządzenia kremu/polewy:
W miseczce mieszamy serek śmietankowy z masłem (uwaga, masło powinno mieć temperaturę pokojową) i miodem. Masą smarujemy upieczone ciasto. Dla urozmaicenia możemy posypać ciasto startą czekoladą.

Przepis #2. Przepis na ciasto marchewkowe w wersji FIT

Ciasto marchewkowe fit - w tej odmianie wypiek nie zawiera mąki pszennej, ale gryczaną, która jest zdrowsza. Dzięki temu, że ciasto nie zawiera dodatkowego cukru i laktozy, sprawdzi się ono idealnie dla osób stosujących diety eliminacyjne (bezglutenowe i bezlaktozowe). Czas przygotowywania wynosi około 70 minut, a wartość odżywcza 100 gramów ciasta wynosi 122 kcal (7,3 g białka, 15,6 g węglowodanów, 3,4 g tłuszczu).

Składniki:

  • 400 gramów marchwi (około 5 sztuk)
  • 4 jajka
  • 180 gramów bezglutenowej mąki gryczanej
  • 2 gramy cynamonu
  • 5 gramów proszku do pieczenia

Sposób przyrządzenia:
Umytą i obraną marchew ucieramy na tarce o grubych oczkach. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do utartej marchwi. Białka jaj ubijamy na sztywno i dodajemy do utartej marchwi. Do masy wsypujemy mąkę gryczaną i dodajemy cynamon oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i następnie wykładamy do formy pieczeniowej (jeśli przyrządzamy ciasto w blaszanej formie, dobrze jest ją wyłożyć uprzednio papierem do pieczenia - gotowe ciasto nie przylgnie do ścianek blachy). Blachę z ciastem pieczemy w piekarniku z termoobiegiem, nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 55 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i kroimy dopiero, gdy ostygnie. Do osłodzenia możemy użyć miodu lub ksylitolu, jeśli chcemy uniknąć zbędnych kalorii. Wierzch ciasta możemy posmarować masłem sezamowym dla urozmaicenia smaku i udekorować według uznania.

PORADA: Jeśli pieczesz ciasto marchewkowe w wysokiej formie, przekrój je po upieczeniu w połowie i przełóż polewą - dzięki temu będzie bardziej wilgotne i smaczniejsze

Przepis #3. Przepis na ciasto marchewkowe bez mąki

W tej wersji ciasto marchewkowe powstaje bez użycia mąki. Ciasto upieczone według tego przepisu ma ok. 176 kcal (w 100 gramach), a pozostałe wartości odżywcze (w 100 g) wynoszą: 9 g białka, 8 g tłuszczu i 19 g węglowodanów.

Składniki na ciasto:

  • 400 gramów marchwi
  • 4 jaja
  • szczypta soli (1 gram)
  • 130 gramów płatków owsianych
  • 2 płaskie łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 płaskie łyżki miodu
  • 5 gramów proszku do pieczenia
  • 10 gramów cynamonu
  • szczypta suszonego, sproszkowanego imbiru
  • 30 gramów orzechów włoskich
  • 25 gramów suszonych rodzynek
  • 25 gramów suszonych moreli

Składniki na polewę:

  • 200 gramów serka homogenizowanego
  • 5 gramów żelatyny
  • 20 gramów płatków migdałowych

Sposób przyrządzania ciasta:
Umytą i oczyszczoną marchew ucieramy na tarce na drobnych oczkach. Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy lub rozbijamy na proszek w moździerzu. Suszone owoce i orzechy włoskie siekamy na drobne kawałki. Oddzielamy żółtka od białek, które z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Do utartej marchwi dodajemy żółtka i ubite białka, a następnie mieszamy, stopniowo dodając miód i olej. Do masy - przez sitko - dodajemy proszek z płatków owsianych, cynamon, imbir i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.

Sposób przyrządzenia polewy:
W garnuszku rozpuszczamy żelatynę w trzech łyżkach zimnej wody, którą następnie podgrzewamy. Uwaga - nie należy dopuścić, by woda zaczęła wrzeć! Gorącą wodę z żelatyną zdejmujemy z palnika i studzimy mieszając. Ostudzoną wodę z żelatyną dodajemy do serka homogenizowanego, mieszamy i odstawiamy na kwadrans do lodówki, by dobrze się schłodziła. Polewę rozprowadzamy po cieście (które też musi ostygnąć co najmniej kwadrans po wyjęciu z piekarnika) i posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto oczywiście można udekorować wedle uznania i gustu.

Przepis #4. Ciasto marchewkowe - Przepis do Thermomixa

Ciasto marchewkowe, przepis w wersji Thermomix pochodzi ze strony

Przepisownia

. Pamiętaj, jeśli przyrządzasz ciasto marchewkowe w Thermomiksie, należy umieścić marchewki w naczyniu i rozdrobnić je - ale nie zbyt bardzo. Wystarczy ok. 6-8 sekund (obr. 5), by marchew miała pożądaną konsystencję. Następnie należy dodać pozostałe składniki ciasta, mieszając je przez około 30-40 sekund, zwiększając moc obrotów do pozycji 7. Szczegóły poni

Składniki:

  • 80 g cukru
  • Krem serowy:
  • 150 g oleju, słonecznikowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka sody spożywczej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 250 g cukru
  • 4 jajka
  • 300 g marchewki, obranej, pokrojonej na kawałki
  • 50 g orzechów włoskich, obranych
  • Ciasto:
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (10 g)
  • 300 g twarogu
  • 20 g soku z cytryny

Przygotowanie ciasta:

  • Orzechy: rozdrobnić 3 sek/obr. 5, wyjąć z naczynia
  • Marchew: rozdrobnić 8 sek/obr. 5, pozostawić w naczyniu
  • Dodać rozdrobnione orzechy oraz pozostałe składniki na ciasto, wymieszać 30 sek/obr. 5.
  • Przełożyć do natłuszczonej formy do pieczenia (25x35 cm). Piec około 45 min (poniżej więcej informacji, jak piec)

Przygotowanie kremu:

  • Do naczynia miksującego wsypać cukier i cukier wanilinowy, zmielić 10 sek/obr. 10.
  • Dodać twaróg i sok z cytryny, zmiksować 40 s/obr. 6.
  • Kremem posmarować ostudzone ciasto.

Ciasto marchewkowe - jak i ile piec?

  • Trzeba pamiętać o zasadzie, że im wyższa blacha, tym dłuższy czas pieczenia ciasta.
  • Jeśli pieczemy w zwykłym piekarniku, bez termoobiegu, na płaskiej blasze, piekarnik powinien być rozgrzany do 170-180 stopni, a ciasto pieczemy przez około 40-50 minut. Pamiętajmy, że kroimy i ozdabiamy je dopiero po ostygnięciu.
  • Jeżeli nasz przepis zawiera wiele składników, szczególnie tych mokrych (na przykład dodatkowe owoce) - wydłużamy czas pieczenia ciasta do 60-70 minut.

Ciasto marchewkowe. Jak je urozmaicić?

Do utartej marchwi - jako bazę do ciasta - można wykorzystać inne owoce. Dobrze sprawdzą się:

  • banany (nie należy przekraczać proporcji 1 banana na 2 marchewki),
  • pomarańcze (pół pomarańczy na 300 g marchwi)
  • wiórki kokosowe (75 g wiórków na 400 g marchwi).

Zwykłą mąkę pszenną można zastąpić mąką kokosową, co nie tylko wpłynie na smak ciasta, ale spowoduje, że ciasto będzie zdrowsze. Mąka kokosowa zawiera dużą ilość błonnika, który poprawia metabolizm organizmu i poprawia perystaltykę jelit. Należy jednak pamiętać, że jeśli zastąpimy mąkę pszenną kokosową, do ciasta powinniśmy dodać nieco więcej płynnych składników lub od pół do jednego banana - dzięki temu masa na ciasto marchewkowe będzie taka, jak z mąki pszennej.

Ciasto marchewkowe - kaloryczność składników

  • marchew surowa (100 g) - 41 kcal (10 g węglowodanów, 3 g błonnika, 1 g białka)
  • jajka - jedno jajko waży średnio 50 g i ma 70 kcal (4 g białka)
  • mąka gryczana (100 g) - 335 kcal (12,6 g białka, 70,6 g węglowodanów, 3,1 g tłuszczy)
  • mąka pszenna typ 500 (100 g) - 364 kcal (10,3 g białka, 76,3 g węglowodanów, 1 g tłuszczy)
  • mąka pszenna pełnoziarnista (100 g) - 340 kcal (13,2 g białka, 72 g węglowodanów, 2,5 g tłuszczy)
  • mąka pszenna typu 450 (tortowa, 100 g) - 347 kcal (9,2 g białka, 74,9 g węglowodanów, 1,2 g tłuszczy)
  • masło 82 proc. (100 g) - 717 kcal (0,9 g białka, 0,1 g węglowodanów, 81,2 g tłuszczy)
  • cukier biały (100 g) - 386 kcal
  • cukier brązowy (100 g) - 380 kcal
  • cukier trzcinowy (100 g) - 399 kcal
  • banany (100 g) - 360 kcal (3,8 g białka, 88,8 g węglowodanów, 1,1 g tłuszczy)
  • miód (100 g) - w zależności od rodzaju miodu od 304 kcal (akacjowy) do 340 kcal (spadziowy)
  • płatki owsiane (100 g) - 389 kcal (16,9 białka), 66,3 węglowodanów, 6,9 tłuszczy)
  • orzechy włoskie (100 g) - 645 kcal (16 g białka, 18 g węglowodanów, 60,3 g tłuszczy)
  • rodzynki (100 g) - 299 kcal (3,1 g białka, 79,2 g węglowodanów, 0,5 g tłuszczy)
  • morele suszone (100 g) - 284 kcal (5,4 g białka, 72,2 węglowodanów, 1,2 g tłuszczy)

Ciasto marchewkowe. Ciekawostki

  • Marchew - ze względu na znaczną zawartość cukru - była wykorzystywana w wypiekach i deserach już w średniowieczu.
  • Ciasto marchewkowe cieszy się szczególną popularnością w krajach anglosaskich - w czasie II wojny światowej a Wielkiej Brytanii racjonowano żywność (oraz cukier), w tym czasie ciasto marchewkowe przeżywało swój renesans.
  • W latach 60. ubiegłego wieku moda na ciasto marchewkowe ogarnęła Stany Zjednoczone. Ten wypiek przygotowywano nie tylko w domach, ale także serwowano w restauracjach. Amerykańska organizacja Food Network w 2005 roku opracowała ranking najpopularniejszych dań lat 70. i ciasto marchewkowe znalazło się na piątym miejscu tego zestawienia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo