Poniżej podajemy przepisy na ciasto marchewkowe, informujemy o kaloryczności ciast i podpowiadamy, jakie dodatki pasują do ciasta marchewkowego.
Poniżej znajdziesz przepisy na:
- Ciasto marchewkowe tradycyjne
- Ciasto marchewkowe w wersji fit
- Ciasto marchewkowe bez mąki
- Ciasto marchewkowe - przepis Thermomix
- Porady, jak urozmaicić ciasto marchewkowe
- Kaloryczność produktów używanych do ciasta marchewkowego
Przepis #1. Ciasto marchewkowe z kremem
źródło TVN/X-News
Ciasto marchewkowe, przepis nr 1.
To przepis na ciasto marchewkowe, które jest bardziej kaloryczne niż te, które znajdziesz poniżej. Wartość odżywcza (w 100 g) ciasta z tego przepisu to około: 414 kcal, 10 g tłuszczu, 79 g węglowodanów i 5 g białka.
Składniki na ciasto:
- pół szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- pół łyżeczki sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 jajka
- pół szklanki oleju
- 200 gramów (2-3 sztuki) marchwi
Składniki na krem/polewę:
- 100 gramów serka śmietankowego do kanapek
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki miodu
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie sypkie składniki (cukier, mąkę, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika) mieszamy w misce. Do osobnej salaterki wbijamy dwa jajka i dodajemy olej, a następnie mieszamy płynne składniki. Po ich wymieszaniu, dodajemy je do sypkich składników i całość mieszamy. Marchew myjemy i skrobiemy, a następnie ucieramy na tarce o grubych okach i dodajemy do wymieszanych składników i całość mieszamy. Masę na ciasto wylewamy do formy do pieczenia ciast i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na około 40 minut.
Sposób przyrządzenia kremu/polewy:
W miseczce mieszamy serek śmietankowy z masłem (uwaga, masło powinno mieć temperaturę pokojową) i miodem. Masą smarujemy upieczone ciasto. Dla urozmaicenia możemy posypać ciasto startą czekoladą.
Przepis #2. Przepis na ciasto marchewkowe w wersji FIT
Ciasto marchewkowe fit - w tej odmianie wypiek nie zawiera mąki pszennej, ale gryczaną, która jest zdrowsza. Dzięki temu, że ciasto nie zawiera dodatkowego cukru i laktozy, sprawdzi się ono idealnie dla osób stosujących diety eliminacyjne (bezglutenowe i bezlaktozowe). Czas przygotowywania wynosi około 70 minut, a wartość odżywcza 100 gramów ciasta wynosi 122 kcal (7,3 g białka, 15,6 g węglowodanów, 3,4 g tłuszczu).
Składniki:
- 400 gramów marchwi (około 5 sztuk)
- 4 jajka
- 180 gramów bezglutenowej mąki gryczanej
- 2 gramy cynamonu
- 5 gramów proszku do pieczenia
Sposób przyrządzenia:
Umytą i obraną marchew ucieramy na tarce o grubych oczkach. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do utartej marchwi. Białka jaj ubijamy na sztywno i dodajemy do utartej marchwi. Do masy wsypujemy mąkę gryczaną i dodajemy cynamon oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i następnie wykładamy do formy pieczeniowej (jeśli przyrządzamy ciasto w blaszanej formie, dobrze jest ją wyłożyć uprzednio papierem do pieczenia - gotowe ciasto nie przylgnie do ścianek blachy). Blachę z ciastem pieczemy w piekarniku z termoobiegiem, nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 55 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i kroimy dopiero, gdy ostygnie. Do osłodzenia możemy użyć miodu lub ksylitolu, jeśli chcemy uniknąć zbędnych kalorii. Wierzch ciasta możemy posmarować masłem sezamowym dla urozmaicenia smaku i udekorować według uznania.
PORADA: Jeśli pieczesz ciasto marchewkowe w wysokiej formie, przekrój je po upieczeniu w połowie i przełóż polewą - dzięki temu będzie bardziej wilgotne i smaczniejsze
Przepis #3. Przepis na ciasto marchewkowe bez mąki
W tej wersji ciasto marchewkowe powstaje bez użycia mąki. Ciasto upieczone według tego przepisu ma ok. 176 kcal (w 100 gramach), a pozostałe wartości odżywcze (w 100 g) wynoszą: 9 g białka, 8 g tłuszczu i 19 g węglowodanów.
Składniki na ciasto:
- 400 gramów marchwi
- 4 jaja
- szczypta soli (1 gram)
- 130 gramów płatków owsianych
- 2 płaskie łyżki oleju słonecznikowego
- 2 płaskie łyżki miodu
- 5 gramów proszku do pieczenia
- 10 gramów cynamonu
- szczypta suszonego, sproszkowanego imbiru
- 30 gramów orzechów włoskich
- 25 gramów suszonych rodzynek
- 25 gramów suszonych moreli
Składniki na polewę:
- 200 gramów serka homogenizowanego
- 5 gramów żelatyny
- 20 gramów płatków migdałowych
Sposób przyrządzania ciasta:
Umytą i oczyszczoną marchew ucieramy na tarce na drobnych oczkach. Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy lub rozbijamy na proszek w moździerzu. Suszone owoce i orzechy włoskie siekamy na drobne kawałki. Oddzielamy żółtka od białek, które z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Do utartej marchwi dodajemy żółtka i ubite białka, a następnie mieszamy, stopniowo dodając miód i olej. Do masy - przez sitko - dodajemy proszek z płatków owsianych, cynamon, imbir i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.
Sposób przyrządzenia polewy:
W garnuszku rozpuszczamy żelatynę w trzech łyżkach zimnej wody, którą następnie podgrzewamy. Uwaga - nie należy dopuścić, by woda zaczęła wrzeć! Gorącą wodę z żelatyną zdejmujemy z palnika i studzimy mieszając. Ostudzoną wodę z żelatyną dodajemy do serka homogenizowanego, mieszamy i odstawiamy na kwadrans do lodówki, by dobrze się schłodziła. Polewę rozprowadzamy po cieście (które też musi ostygnąć co najmniej kwadrans po wyjęciu z piekarnika) i posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto oczywiście można udekorować wedle uznania i gustu.
Przepis #4. Ciasto marchewkowe - Przepis do Thermomixa
Ciasto marchewkowe, przepis w wersji Thermomix pochodzi ze strony
Przepisownia. Pamiętaj, jeśli przyrządzasz ciasto marchewkowe w Thermomiksie, należy umieścić marchewki w naczyniu i rozdrobnić je - ale nie zbyt bardzo. Wystarczy ok. 6-8 sekund (obr. 5), by marchew miała pożądaną konsystencję. Następnie należy dodać pozostałe składniki ciasta, mieszając je przez około 30-40 sekund, zwiększając moc obrotów do pozycji 7. Szczegóły poni
Składniki:
- 80 g cukru
- Krem serowy:
- 150 g oleju, słonecznikowego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka sody spożywczej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 250 g cukru
- 4 jajka
- 300 g marchewki, obranej, pokrojonej na kawałki
- 50 g orzechów włoskich, obranych
- Ciasto:
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (10 g)
- 300 g twarogu
- 20 g soku z cytryny
Przygotowanie ciasta:
- Orzechy: rozdrobnić 3 sek/obr. 5, wyjąć z naczynia
- Marchew: rozdrobnić 8 sek/obr. 5, pozostawić w naczyniu
- Dodać rozdrobnione orzechy oraz pozostałe składniki na ciasto, wymieszać 30 sek/obr. 5.
- Przełożyć do natłuszczonej formy do pieczenia (25x35 cm). Piec około 45 min (poniżej więcej informacji, jak piec)
Przygotowanie kremu:
- Do naczynia miksującego wsypać cukier i cukier wanilinowy, zmielić 10 sek/obr. 10.
- Dodać twaróg i sok z cytryny, zmiksować 40 s/obr. 6.
- Kremem posmarować ostudzone ciasto.
Ciasto marchewkowe - jak i ile piec?
- Trzeba pamiętać o zasadzie, że im wyższa blacha, tym dłuższy czas pieczenia ciasta.
- Jeśli pieczemy w zwykłym piekarniku, bez termoobiegu, na płaskiej blasze, piekarnik powinien być rozgrzany do 170-180 stopni, a ciasto pieczemy przez około 40-50 minut. Pamiętajmy, że kroimy i ozdabiamy je dopiero po ostygnięciu.
- Jeżeli nasz przepis zawiera wiele składników, szczególnie tych mokrych (na przykład dodatkowe owoce) - wydłużamy czas pieczenia ciasta do 60-70 minut.
Ciasto marchewkowe. Jak je urozmaicić?
Do utartej marchwi - jako bazę do ciasta - można wykorzystać inne owoce. Dobrze sprawdzą się:
- banany (nie należy przekraczać proporcji 1 banana na 2 marchewki),
- pomarańcze (pół pomarańczy na 300 g marchwi)
- wiórki kokosowe (75 g wiórków na 400 g marchwi).
Zwykłą mąkę pszenną można zastąpić mąką kokosową, co nie tylko wpłynie na smak ciasta, ale spowoduje, że ciasto będzie zdrowsze. Mąka kokosowa zawiera dużą ilość błonnika, który poprawia metabolizm organizmu i poprawia perystaltykę jelit. Należy jednak pamiętać, że jeśli zastąpimy mąkę pszenną kokosową, do ciasta powinniśmy dodać nieco więcej płynnych składników lub od pół do jednego banana - dzięki temu masa na ciasto marchewkowe będzie taka, jak z mąki pszennej.
Ciasto marchewkowe - kaloryczność składników
- marchew surowa (100 g) - 41 kcal (10 g węglowodanów, 3 g błonnika, 1 g białka)
- jajka - jedno jajko waży średnio 50 g i ma 70 kcal (4 g białka)
- mąka gryczana (100 g) - 335 kcal (12,6 g białka, 70,6 g węglowodanów, 3,1 g tłuszczy)
- mąka pszenna typ 500 (100 g) - 364 kcal (10,3 g białka, 76,3 g węglowodanów, 1 g tłuszczy)
- mąka pszenna pełnoziarnista (100 g) - 340 kcal (13,2 g białka, 72 g węglowodanów, 2,5 g tłuszczy)
- mąka pszenna typu 450 (tortowa, 100 g) - 347 kcal (9,2 g białka, 74,9 g węglowodanów, 1,2 g tłuszczy)
- masło 82 proc. (100 g) - 717 kcal (0,9 g białka, 0,1 g węglowodanów, 81,2 g tłuszczy)
- cukier biały (100 g) - 386 kcal
- cukier brązowy (100 g) - 380 kcal
- cukier trzcinowy (100 g) - 399 kcal
- banany (100 g) - 360 kcal (3,8 g białka, 88,8 g węglowodanów, 1,1 g tłuszczy)
- miód (100 g) - w zależności od rodzaju miodu od 304 kcal (akacjowy) do 340 kcal (spadziowy)
- płatki owsiane (100 g) - 389 kcal (16,9 białka), 66,3 węglowodanów, 6,9 tłuszczy)
- orzechy włoskie (100 g) - 645 kcal (16 g białka, 18 g węglowodanów, 60,3 g tłuszczy)
- rodzynki (100 g) - 299 kcal (3,1 g białka, 79,2 g węglowodanów, 0,5 g tłuszczy)
- morele suszone (100 g) - 284 kcal (5,4 g białka, 72,2 węglowodanów, 1,2 g tłuszczy)
Ciasto marchewkowe. Ciekawostki
- Marchew - ze względu na znaczną zawartość cukru - była wykorzystywana w wypiekach i deserach już w średniowieczu.
- Ciasto marchewkowe cieszy się szczególną popularnością w krajach anglosaskich - w czasie II wojny światowej a Wielkiej Brytanii racjonowano żywność (oraz cukier), w tym czasie ciasto marchewkowe przeżywało swój renesans.
- W latach 60. ubiegłego wieku moda na ciasto marchewkowe ogarnęła Stany Zjednoczone. Ten wypiek przygotowywano nie tylko w domach, ale także serwowano w restauracjach. Amerykańska organizacja Food Network w 2005 roku opracowała ranking najpopularniejszych dań lat 70. i ciasto marchewkowe znalazło się na piątym miejscu tego zestawienia.
