Zapewne wielu z nas pamięta słoiki na półkach w spiżarni u naszych mam i babć. Obiadów z domowymi dodatkami nie da się zapomnieć! Im jest się starszym, tym bardziej docenia się włożoną pracę w ich przygotowanie. Może warto pójść za poradami kobiet z naszej rodziny i zacząć samemu zrobić przetwory na zimę? To idealny czas na zaprawy!
Przetwory przygotowujemy głównie z warzyw i owoców. Do najpopularniejszych należą z pewnością ogórki pod różnymi postaciami, marynowane grzybki, papryka czy dynia oraz dżemy z wiśni, truskawek, brzoskwini czy powidła przygotowane na różne sposoby. Ich przygotowanie zależy m.in. od preferencji domowników. Z pewnością urozmaicą one codzienne obiady!
Przetwory na zimę - zobacz przepisy w naszej galerii:
Zaprawy domowe zawierają wiele pozytywnych wartości. Dzięki nim dostarczymy do organizmu niektóre substancje, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Pamiętajmy, że warzywa i owoce poza sezonem mają mniej dobroczynnych właściwości, dlatego warto zakupić je w czasie zbioru plonów. Niektórzy mają szczęście i dostają produkty do przetworów od rodziny i znajomych. Warto to wykorzystać i zamknąć w słoikach warzywa i owoce wiadomego pochodzenia.
To również może Cię zainteresować:
Takie są właściwości witaminy D. Zobacz, jak działa „witamina słońca”
Tak często powinieneś prać i zmieniać pościel. Ma to wpływ na jakość snu i samopoczucie!
