
Buraczki tarte, sałatka ogórkowa w curry czy dynia w occie, to tylko kilka z wielu propozycji na domowe przetwory. Dzięki zaprawom możemy cieszyć się warzywami i owocami nie tylko w okresie letnim, ale również w czasie zimowym. Z pewnością pomogą nam one wzmocnić naszą odporność w chłodniejsze dni. Dla tych, którzy chcą zamknąć dobre wartości odżywcze w słoiku, przedstawiamy w naszej galerii przepisy na przetwory domowe na zimę! ▶▶

Dynia w occie
Składniki:
• dynia,
• 1 szklanka octu spirytusowego 10%,
• 4 szklanki wody.
• przyprawy: ziele angielskie, anyż i cynamon (kroimy na mniejsze kawałki), goździki, szczypta soli,1 szklanka cukru
Zobacz jak przygotować dynię w occie ▶▶

Dynia w occie
Przygotowanie:
Dynię dokładnie myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i usuwamy nasiona.
Miąższ kroimy w kostkę. Całą dynię wkładamy do słoików i dodajemy przyprawy. Wodę z octem, cukrem i solą zagotowujemy. Gorącą zalewę wlewamy do słoików i zakręcamy je. Ustawiamy je w garnku na ok. 20 minut od momentu zagotowania się wody.

Sałatka ogórkowa
Składniki:
• 3 kg. ogórków,
• 4 szt. średniej wielkości cebul,
• 1 duża marchewka marchwi
• 1,5 łyżki soli.
Zalewa:
• 1/2 szklanki oleju,
• 1/2 szklanki octu 10%,
• 1 szklanka cukru,
• 2 łyżki przyprawy wegeta,
• 1 słoiczek koncentratu pomidorowego,
• mielony pieprz.
Zobacz jak przygotować sałatkę ogórkową ▶▶