
Sałatka ogórkowa
Przygotowanie:
Ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Do ogórków dodać pokrojoną w plastry cebulę oraz startą na grubych oczkach marchew. Całość zasypac solą i wymieszać. Po 2 godzinach odlać powstały sok.
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki zalewy, a następnie dodać ją do ogórków. Dobrze wymieszać. Ogórki wymieszane z zalewą przełożyć do garnka i zagotować. Gorące przełożyć do słoików i odwrócić do góry wieczkiem.

Buraki tarte
Składniki:
• 2,5 kg buraków,
• 0,5 szklanki octu,
• 0,5 szklanki cukru,
• 1 łyżka soli.
Zobacz jak przygotować buraki tarte ▶▶

Buraki tarte
Przygotowanie:
Buraki myjemy i układamy w dużym garnku. Zalewamy je wodą i gotujemy na średnim ogniu przez godzinę. Po zmięknięciu, możemy je przełożyć do miski z zimną wodą i obrać. Obrane buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy cukier, sól i ocet. Całość mieszamy.
Wkładamy buraki do słoików i ubijamy, następnie je zakręcamy. Pasteryzujemy słoiki przez 20 minut od momentu zagotowania się wody. Słoiki odstawiamy, a po ostygnięciu wkładamy w chłodne miejsce.

Konfitura ze smażonych jabłek
Składniki:
• 1,5 kg jabłek,
• 500 g cukru żelującego w proporcji 2:1,
• pół łyżeczki cynamonu,
• pół łyżeczki cukru waniliowego,
• 3 łyżki cukru,
• sok z połowy cytryny,
• 1 łyżka rumu.
Zobacz jak przygotować konfiturę ze smażonych jabłek ▶▶