
Konfitura ze smażonych jabłek
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Trzy łyżki cukru sypiemy na patelnię i karmelizujemy na jasnobrązowy kolor. Dodajemy pokrojone wcześniej w kostkę jabłka. Mieszamy około 10 do 15 minut na niewielkim ogniu, aż karmel, który stwardniał, znowu się rozpuści. Wszystko, co jest na patelni, przenosimy do dużego garnka, następnie dodajemy cukier żelujący, cukier waniliowy oraz cynamon, a także sok z cytryny. ▶▶

Konfitura ze smażonych jabłek
Mieszamy całość do momentu wrzenia. Sprawdzamy, czy konfitura jest dostatecznie stężała – w tym celu nakładamy na talerz małą ilość konfitury i przechylamy naczynie po ukosie. Jeżeli konfitura nie spada, to znaczy, że jest już odpowiedniej konsystencji.
Garnek, w którym gotowała się konfitura, zdejmujemy z gazu i ściągamy ewentualną pianę, jeżeli powstała. Na samym końcu dodajemy rum. Gotową konfiturę należy przełożyć do czystych, wyparzonych słoików. Mocno je zakręcamy i przechowujemy odwrócone dnem do góry przez około 5 do 10 minut.

Brzoskwinie i nektarynki w syropie
Składniki:
• 3 kg brzoskwiń lub nektarynek,
• 1 litr wody,
• 600 g cukru.
Przygotowanie:
Brzoskwinie obrać ze skórki i pozbyć się pestek. Warto pamiętać, że z dojrzalszych owoców o
wiele łatwiej usunąć pestkę. Zalać gorącym syropem. Pasteryzować ok. 25 minut od momentu zagotowania się wody.

Grzybki marynowane
Składniki:
• 2 kg małych grzybów,
• 3 szklanki wody,
• 3/4 szklanki octu 10%,
• 3 płaskie łyżki cukru,
• 2 duże liście laurowe,
• 8 kulek ziela angielskiego,
• 8 kulek czarnego pieprzu,
• 1 łyżka gorczycy,
• 3 łyżki soli do obgotowania grzybków.
Zobacz jak przygotować grzybki marynowane ▶▶