Papryka to mało kalorii, a mnóstwo witamin i innych wartości odżywczych. Jeśli jeszcze jej nie jecie, to warto wprowadzić na stałe do swojego jadłospisu. Zwłaszcza, że to warzywo bardzo uniwersalne, które można wykorzystać na dziesiątki sposobów od sałatek, dodatek do kanapek, dań zapiekanych, a kończąc na zaprawach.
Jaki kolor papryki jest najlepszy. Każda z nich jest bardzo zdrowa!
W sklepach znajdziemy papryki przede wszystkim czerwone, zielone i żółte. Czy kolor papryki ma znaczenie? W zasadzie głównie dla jej smaku. Ogólnie: Zielone papryki mają bardziej gorzki profil smakowy, a najsłodsza jest papryka czerwona.
Kolor papryki zależy jedynie od tego, w jakim stadium dojrzewania została zerwana. Każda jest zdrowa, choć nieco różnią się składnikami odżywczymi. Szczegóły - w naszej galerii poradnikowej.

Wideo