Zarówno Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), jak i polski Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ), zalecają spożycie minimum 400 gramów owoców i warzyw dziennie w co najmniej 5 porcjach. Jedną z nich może być szklanka soku.
Jednak zalecenia ekspertów odnośnie spożycia tych produktów wciąż nie są realizowane - zaledwie 6 procent polskich matek i 7 procent dzieci spożywa 5 i więcej porcji warzyw i owoców w ciągu dnia, a aż 43 procent matek uważa, że szklanka soku nie jest uznawana za porcję warzyw lub owoców. - Wyniki te wskazują, że zarówno wiedza na temat komponentów zbilansowanej diety, jak i praktyka związana z prawidłowym żywieniem są niewystarczające. Jadłospis, w którym warzywa i owoce zajmują marginalne miejsce, nie jest zbilansowany, bo dostarcza organizmowi zbyt mało witamin, składników mineralnych i innych fitoskładników. Tymczasem codzienna dieta każdego z nas powinna bazować na warzywach i owocach. Warto zatem wiedzieć, co może stanowić ich porcję, a dostarczenie jej do organizmu wcale nie będzie trudne - wyjaśnia doktor Dariusz Włodarek ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. I dodaje: - Zgodnie z zaleceniami jedną porcję może stanowić sok, ponieważ powstaje z warzyw lub owoców, a więc zawiera podobny poziom składników odżywczych co te produkty.
Sok - dobry na każdą okazję
Sok może stanowić doskonałe uzupełnienie diety. Wypicie szklanki soku do śniadania sprawia, że ten najważniejszy posiłek dnia staje się bogatszy w ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu substancje odżywcze - minerały i witaminy, a także antyoksydanty. Dodatkowo kartonowe opakowania, w których często dostępne są soki, zabezpieczają produkt przed światłem i utratą właściwości zdrowotnych oraz sprawiają, że jest to wygodny i prosty sposób na dostarczenie organizmowi porcji warzyw i owoców.
Warto o tym pamiętać na przykład podczas wiosenno-letnich pikników oraz wycieczek rowerowych. Soki to też sprytny i szybki sposób na uzupełnienie cennych pierwiastków po treningu. Osoby, które aktywnie uprawiają sport, wraz z potem tracą wiele z nich, na przykład sód czy potas, ale też magnez, wapń. Dlatego w sportowej torbie powinno się znaleźć miejsce na porcję soku, który pomaga w uzupełnieniu utraconych substancji mineralnych w organizmie, a nawet wspomaga regenerację powysiłkową.
Niezwykłe właściwości
- Szklanka pasteryzowanego soku pomidorowego zawiera 500 miligramów potasu, co zaspokaja średnio 25 procent dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Zawiera także likopen, który jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Z kolei szklanka soku marchwiowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A (która powstaje z obecnego w soku beta-karotenu), wpływającą na przykład na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Beta-karoten zabezpiecza też skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV - wyjaśnia doktor Włodarek.
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia
