https://expressbydgoski.pl
reklama
II tura wyborów - pasek artykułowy

Oto właściwości zdrowotne rabarbaru i zastosowanie w kuchni. Kto nie powinien jeść rabarbaru?

Rabarbar jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy.
Rabarbar jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. pexels
Rabarbar to warzywo o charakterystycznym wyglądzie i smaku, idealne do letnich dań. Pasuje do tart, galaretek, pieczonych mięs, sałatek, a przy tym ma wiele właściwości prozdrowotnych. Dlaczego warto jeść rabarbar? Kto powinien go unikać? Jak wykorzystać rabarbar w kuchni?

Sezon na rabarbar

Rabarbar to warzywo o długich, czerwono-zielonych łodygach i dużych liściach. Ma intensywnie kwaskowaty smak i delikatny, świeży zapach. Doskonale komponuje się z daniami na słodko i na słono, a przy tym zawiera sporo witamin i mikroelementów. Rabarbar to zatem doskonały wybór, jeśli chcemy przyrządzić pyszny i zdrowy posiłek. Warto go wykorzystać szczególnie teraz, kiedy sezon trwa w najlepsze, a warzywo ma najlepszy smak.

Rabarbar – zastosowanie w kuchni

Rabarbar to warzywo, które ma szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej. Posiada orzeźwiający, kwaskowy smak oraz intensywnie czerwony kolor, które sprawiają, że przyrządzone przez nas dania będą nie tylko pyszne, ale i estetyczne. Jak możemy wykorzystać rabarbar w kuchni?

  • Na surowo: spożywanie rabarbaru na surowo nie jest popularne, ze względu na jego kwaśny smak, ponadto nie powinno się go jeść bez obróbki w dużej ilości – wtedy może zaszkodzić.

  • Przetwory: rabarbar doskonale nadaje się do przygotowania dżemów, marmolad, czy powideł. Zwykle dodaje się do nich cukier, który działa jak konserwant, a przy tym zniesie kwasowość rabarbaru.

  • Napoje: dodatek soku lub syropu z rabarbaru będzie idealnie komponował się z letnimi koktajlami, smoothie, czy lemoniadami. Z tego warzywa można przygotować również kompoty na zimę.

  • Obróbka cieplna: rabarbar można gotować, smażyć, dusić i piec. Zwykle po obróbce dodaje się go do ciast i deserów, jednak można wykorzystać go także do dań na słono – sosów do mięsa i sałatek.

  • Mrożenie: nadmiar rabarbaru można z powodzeniem zamrozić. Wystarczy umyć łodygi, zblanszować je przez minutę, osuszyć i wrzucić do zamrażarki.

Rabarbar – kto nie może go jeść?

Rabarbar zawiera sporo cennych składników odżywczych i witamin, które korzystnie wpłyną na nasze zdrowie. Są jednak osoby, które nie powinny jeść tego warzywa. Przy jakich dolegliwościach rabarbar może pomóc, a kiedy zaszkodzi? Szczegóły znajdziesz w naszej galerii.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Tak tablicę życia wybiera ZUS przy wyliczaniu emerytury. Mamy przykładowe wyliczenia

Tak tablicę życia wybiera ZUS przy wyliczaniu emerytury. Mamy przykładowe wyliczenia

Apteka pod Łabędziem wśród najlepszych muzeów w Europie. Pierwsze takie wyróżnienie!

Apteka pod Łabędziem wśród najlepszych muzeów w Europie. Pierwsze takie wyróżnienie!

Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski