
Rabarbar – właściwości zdrowotne
Rabarbar jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety?

Rabarbar – witaminy i minerały
Rabarbar to cenne źródło witamin A,C oraz E. Zawiera także potas, magnez, a do tego kwas foliowy, błonnik, polifenole i fitoestrogeny. Zawiera bardzo mało kalorii i ma niski indeks glikemiczny, więc może być bezpiecznie spożywany przez cukrzyków i osoby na diecie redukcyjnej.

Rabarbar – układ pokarmowy
Rabarbar zawiera sporo błonnika, który poprawia trawienie, wspomaga apetyt, poprawia metabolizm i przeciwdziała zaparciom. Nie należy jednak przesadzać – w większych ilościach ma działanie przeczyszczające.

Rabarbar – na odporność i zdrowe serce
Rabarbar zawiera składniki przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne, a dzięki antyoksydantom i polifenolom ma także działanie antynowotworowe. Kompleksowo dba o odporność organizmu, wzmacnia go i chroni przed infekcjami. Przeciwdziała chorobom serca i chorobom neurodegeneracyjnym, może obniżać ciśnienie i poziom glukozy we krwi.