Na świecie mamy wiele rodzajów chleba. Dzielimy je na te wypiekane z drożdży, na zakwasie, razowe, jasne, żytnie, pszenne oraz wiele innych. Jak je rozróżnić?
Rodzaje chleba:
- chleb na zakwasie - jest bardziej treściwy i dłużej zachowuje świeżość. Jest polecany dla osób na diecie odchudzającej,
- chleb wypiekany z drożdży - jest puszysty, miękki i aromatyczny, a do tego szybszy w wypieku,
- chleb razowy - to pieczywo, które zawiera otręby i jest ciemniejszy. Zawiera wiele cennych składników odżywczych,
- chleb jasny - bywa barwiony, by "udawał" chleb razowy. Jest produktem, który szybko dodaje energii.
- chleb żytni - najczęściej wypiekany z nieoczyszczonej mąki. Jest cennym źródłem błonnika i szybciej się nim najadamy. Jego wadą jest to, iż należy do pieczywa ciężkostrawnego.
- chleb pszenny - najczęściej wypiekany z mąki oczyszczonej. Szybciej podnosi poziom glukozy, ale jest lekkostrawny.
Mamy najlepszy przepis na domowy chleb
Chleb jest jednym z najstarszych rodzajów pożywienia człowieka. Zachowały się malowidła ścienne, na których uwiecznione zostały etapy wypiekania chleba. Wypiekali go już Sumerowie oraz Egipcjanie. Obecny był również w starożytnym Rzymie i Grecji.
Jedną z ciekawostek dotyczących chleba jest to, że Mikołaj Kopernik stworzył dzieło zatytułowane „Obrachunek wypieku chleba”, z którego można się dowiedzieć, jak wyliczać ceny za chleb z uwzględnieniem nakładu pracy oraz cen surowców.
W naszej galerii znajdziesz przepisy na szybki i tani chleb.

Wideo