Oto przepisy na domowy chleb. Domowy chleb wychodzi bardzo smaczny, a do tego tani

Dominika Sobczyńska
Dominika Sobczyńska
Świeży chleb to jedna z najlepszych rzeczy, jaka może być o poranku. Wystarczy do tego samo masełko, żeby nasze podniebienie było zadowolone! Coraz więcej osób decyduje się na pieczenie chleba, co wynika nie tylko z chęci zdrowszego odżywiania, ale również cen, które z dnia na dzień idą w górę. Właśnie dlatego prezentujemy przepisy na domowy chleb - bardzo smaczny, a do tego tani. Sprawdźcie w naszej galerii! ▶▶
Świeży chleb to jedna z najlepszych rzeczy, jaka może być o poranku. Wystarczy do tego samo masełko, żeby nasze podniebienie było zadowolone! Coraz więcej osób decyduje się na pieczenie chleba, co wynika nie tylko z chęci zdrowszego odżywiania, ale również cen, które z dnia na dzień idą w górę. Właśnie dlatego prezentujemy przepisy na domowy chleb - bardzo smaczny, a do tego tani. Sprawdźcie w naszej galerii! ▶▶ pixabay.com
Świeży chleb to jedna z najlepszych rzeczy, jaka może być o poranku. Wystarczy do tego samo masełko, żeby nasze podniebienie było zadowolone! Coraz więcej osób decyduje się na pieczenie chleba, co wynika nie tylko z chęci zdrowszego odżywiania, ale również cen, które z dnia na dzień idą w górę. Właśnie dlatego prezentujemy przepisy na domowy chleb - bardzo smaczny, a do tego tani. Sprawdźcie w naszej galerii!

Na świecie mamy wiele rodzajów chleba. Dzielimy je na te wypiekane z drożdży, na zakwasie, razowe, jasne, żytnie, pszenne oraz wiele innych. Jak je rozróżnić?

Rodzaje chleba:

  • chleb na zakwasie - jest bardziej treściwy i dłużej zachowuje świeżość. Jest polecany dla osób na diecie odchudzającej,
  • chleb wypiekany z drożdży - jest puszysty, miękki i aromatyczny, a do tego szybszy w wypieku,
  • chleb razowy - to pieczywo, które zawiera otręby i jest ciemniejszy. Zawiera wiele cennych składników odżywczych,
  • chleb jasny - bywa barwiony, by "udawał" chleb razowy. Jest produktem, który szybko dodaje energii.
  • chleb żytni - najczęściej wypiekany z nieoczyszczonej mąki. Jest cennym źródłem błonnika i szybciej się nim najadamy. Jego wadą jest to, iż należy do pieczywa ciężkostrawnego.
  • chleb pszenny - najczęściej wypiekany z mąki oczyszczonej. Szybciej podnosi poziom glukozy, ale jest lekkostrawny.

Domowy chleb - w naszej galerii znajdziesz przepisy na szybki i tani chleb:

Chleb jest jednym z najstarszych rodzajów pożywienia człowieka. Zachowały się malowidła ścienne, na których uwiecznione zostały etapy wypiekania chleba. Wypiekali go już Sumerowie oraz Egipcjanie. Obecny był również w starożytnym Rzymie i Grecji.

Jedną z ciekawostek dotyczących chleba jest to, że Mikołaj Kopernik stworzył dzieło zatytułowane „Obrachunek wypieku chleba”, z którego można się dowiedzieć, jak wyliczać ceny za chleb z uwzględnieniem nakładu pracy oraz cen surowców.

Zobacz również:
Tak woda wpływa na nasz organizm. Oto powody, dla których warto ją pić!
Tak mieszka i żyje na co dzień Klaudia Halejcio. Dom oszałamia wyglądem!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski
Dodaj ogłoszenie