Zobacz wideo: Siła KobieTy

Panierka? Bułka tarta niech się schowa. Są lepsze produkty!
Zabrakło Ci bułki tartej, którą chciałeś użyć jako panierki, a sklepy pozamykane i sąsiadka też jej nie ma? Nie trać głowy, jest mnóstwo innych składników, które nadadzą się do panierowania.
Zobacz, jakie są najlepsze zamienniki bułki tartej jako panierki:
Bułka tarta - to warto o niej wiedzieć
To produkt spożywczy powstały wskutek zmielenia bądź starcia suchego pieczywa. Pomimo nazwy, bułka tarta niekoniecznie musi być przygotowana z bułek. Do jej produkcji mogą być wykorzystane suchary, chleb czy biszkopty.
- Zawiera 77,6 g węglowodanów na 100 g.
- Zawiera 9,7 g białka na 100 g.
Takie są odmiany bułki tartej:
- jasna – klasyczna odmiana; powstała ze starcia bułki pszennej wraz ze skórką; najlepiej nadaje się do panierek oraz wypieku ciasta, gdyż ma najmniejsze skłonności do przypalania się; po namoczeniu staje się klejąca;
- biała – własnościami bardzo zbliżona jasnej; powstaje wskutek starcia samego wnętrza bułki pszennej – bez skórki;
- ruda – powstała ze skórki dobrze wypieczonego chleba, mało klejąca, więc nieodpowiednia do panierek;
- z chleba żytniego – nie nadaje się do panierek, gdyż łatwo się przypala;
- z sucharów biszkoptowych – dobra jako składnik przynęt ze względu na słodkość i kleistość.
Pamiętaj, by do smażenia potraw użyć odpowiedniego oleju! Najzdrowszy jest olej rzepakowy, który ma wysoką temperaturę dymienia.
Wideo