W doborze pieczywa zwracamy uwagę na nazwę chleba, tymczasem...
- Przepisy nie regulują nazewnictwa pieczywa, w związku z tym powinny to być nazwy zwyczajowe lub nazwy opisowe. Nazwy pieczywa stosowane w naszym kraju są w przeważającej części nazwami zwyczajowymi – informuje dr Sylwia Ciągło-Androsiuk z Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Ale są Polskie Normy, czyli normy o zasięgu krajowym, przyjęte w drodze konsensu i zatwierdzone przez krajową jednostkę normalizacyjną, jaką jest Polski Komitet Normalizacyjny.
Zgodnie z nimi:
- chleb żytni jest z mąki żytniej na zakwasie z dodatkiem soli i innych surowców, z maksymalnie 10 proc. dodatkiem mąki pszennej
- pieczywo pszenne jest z mąki pszennej na drożdżach, z dodatkiem soli, cukru, tłuszczu, a także innych dodatków
- pieczywo mieszane jest wyprodukowane równocześnie z mąki żytniej i pszennej. Wyróżnia się pieczywo żytnio-pszenne (w przewadze z mąką żytnią) oraz pieczywo pszenno-żytnie (w przewadze z mąką pszenną), przy czym mąki żytniej nie powinno być mniej niż 15 proc.
- Te nazwy utarły się w naszej kulturze od dawien dawna, tak więc mimo że obowiązujące prawodawstwo nie nakazuje stosowania Polskich Norm, to jednak stanowią one istotny element zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności - podkreśla dr Sylwia Ciągło-Androsiuk.
To warto wiedzieć o pieczywie - lista
Na wartość pieczywa wpływa nie tylko mąka, ale też technologia wypieku i sposób, w jaki ciasto wyrasta. Na co powinniśmy zwracać uwagę, gdy kupujemy pieczywo? Sprawdźcie w naszej galerii.
ŹRÓDŁO: IJHARS
