Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

To warto wiedzieć o pieczywie. Z otrębami mąka traci większość witamin i błonnika

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
Chleb żytni jest wyprodukowany z mąki żytniej na zakwasie z dodatkiem soli i innych surowców z maksymalnie 10 proc. dodatkiem mąki pszennej. Pieczywo pszenne to pieczywo produkowane z mąki pszennej na drożdżach, z dodatkiem soli, cukru, tłuszczu, a także innych dodatków. Pieczywo mieszane jest wyprodukowane równocześnie z mąki żytniej i pszennej. Wyróżnia się pieczywo żytnio-pszenne (z mąką żytnią w przewadze) oraz pieczywo pszenno-żytnie (w przewadze z mąką pszenną), przy czym mąki żytniej nie powinno być mniej niż 15 proc. Na wartość pieczywa wpływa nie tylko mąka, ale też technologia wypieku i  sposób, w jaki ciasto wyrasta. Na co powinniśmy zwracać uwagę, gdy kupujemy pieczywo? Sprawdźcie w naszej galerii.
Chleb żytni jest wyprodukowany z mąki żytniej na zakwasie z dodatkiem soli i innych surowców z maksymalnie 10 proc. dodatkiem mąki pszennej. Pieczywo pszenne to pieczywo produkowane z mąki pszennej na drożdżach, z dodatkiem soli, cukru, tłuszczu, a także innych dodatków. Pieczywo mieszane jest wyprodukowane równocześnie z mąki żytniej i pszennej. Wyróżnia się pieczywo żytnio-pszenne (z mąką żytnią w przewadze) oraz pieczywo pszenno-żytnie (w przewadze z mąką pszenną), przy czym mąki żytniej nie powinno być mniej niż 15 proc. Na wartość pieczywa wpływa nie tylko mąka, ale też technologia wypieku i sposób, w jaki ciasto wyrasta. Na co powinniśmy zwracać uwagę, gdy kupujemy pieczywo? Sprawdźcie w naszej galerii. Pixabay
Nazwy chleba są umowne, a to one w znacznym stopniu decydują o tym, jaki wybieramy chleb. Kiedy chleb ma prawo nazywać się orkiszowym i co to jest technologia odroczonego wypieku? Sprawdźcie w naszej galerii.

W doborze pieczywa zwracamy uwagę na nazwę chleba, tymczasem...

- Przepisy nie regulują nazewnictwa pieczywa, w związku z tym powinny to być nazwy zwyczajowe lub nazwy opisowe. Nazwy pieczywa stosowane w naszym kraju są w przeważającej części nazwami zwyczajowymi – informuje dr Sylwia Ciągło-Androsiuk z Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Ale są Polskie Normy, czyli normy o zasięgu krajowym, przyjęte w drodze konsensu i zatwierdzone przez krajową jednostkę normalizacyjną, jaką jest Polski Komitet Normalizacyjny.
Zgodnie z nimi:

  • chleb żytni jest z mąki żytniej na zakwasie z dodatkiem soli i innych surowców, z maksymalnie 10 proc. dodatkiem mąki pszennej
  • pieczywo pszenne jest z mąki pszennej na drożdżach, z dodatkiem soli, cukru, tłuszczu, a także innych dodatków
  • pieczywo mieszane jest wyprodukowane równocześnie z mąki żytniej i pszennej. Wyróżnia się pieczywo żytnio-pszenne (w przewadze z mąką żytnią) oraz pieczywo pszenno-żytnie (w przewadze z mąką pszenną), przy czym mąki żytniej nie powinno być mniej niż 15 proc.

- Te nazwy utarły się w naszej kulturze od dawien dawna, tak więc mimo że obowiązujące prawodawstwo nie nakazuje stosowania Polskich Norm, to jednak stanowią one istotny element zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności - podkreśla dr Sylwia Ciągło-Androsiuk.

To warto wiedzieć o pieczywie - lista

Na wartość pieczywa wpływa nie tylko mąka, ale też technologia wypieku i sposób, w jaki ciasto wyrasta. Na co powinniśmy zwracać uwagę, gdy kupujemy pieczywo? Sprawdźcie w naszej galerii.

ŹRÓDŁO: IJHARS

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera