Osoby z takimi przypadłościami nie powinny jeść jajek. Zobacz, dla kogo są szczególnie szkodliwe!
Włączenie jajek do codziennej diety niesie wiele korzyści dla naszego organizmu. Nie jest tajemnicą, że jajka mają wiele zalet. Stanowią bogate źródło witamin: A, E, D, K, witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk i selen. Niestety istnieje grupa osób, które nie może ich spożywać w nadmiarze. Wszystko z uwagi na pewne choroby i schorzenia.
Przeczytaj także: Dzięki tym liczbom wygrywali w Eurojackpot. One zapewnią wysoką wygraną
Według lekarzy, bezpieczna ilość jajek to 10 tygodniowo. Najzdrowsze są te, które są gotowane na miękko. To właśnie ta forma zapewnia im zachowanie jak największej liczby składników odżywczych. Za "najgorszą" opcję dla naszego organizmu uznaje się smażenie jajek, szczególnie na głębokim tłuszczu. To wtedy jajka mogą znacząco podwyższać cholesterol.
Te osoby nie powinny jeść jajek. Dla nich jajka mogą być bardzo szkodliwe!
Pomimo szeregu korzyści dla naszego zdrowia, niektórzy powinny wykluczyć jajka z codziennej diety. Cukrzyca, nadwaga, co jeszcze? Zobacz w galerii, przy których chorobach nie powinno się jeść jajek!