
Regularne spożywanie jajek niesie wiele korzyści dla naszego organizmu. Niestety nie dla każdych. Są osoby, które powinny ograniczyć spożywanie jajek. To może znacznie zaszkodzić ich zdrowiu.
Te osoby nie powinny jeść jajek. Szczegóły na kolejnych slajdach >>>

Korzyści ze spożywania jajek
Jajka mają również wiele zalet, a ich regularne spożywanie może przynieść wiele dobrego dla naszego zdrowia. Przede wszystkim jajka korzystnie wpływają na wzrok i pracę mózgu, ponieważ zawierają w sobie luteinę oraz lecytynę, która poprawia pamięć i koncentrację.
Ponadto wzmacniają kości, a także są bogate w żelazo, miedź, selen, beta-karoten oraz witaminy z grupy B.

Osoby mające nadwagę
Osoby z nadwagą
Nie jest tajemnicą, że jajka są niezwykle kaloryczne. Jedno jajko ma 84 kcal. Dlatego specjaliści zalecają, aby osoby z dużą nadwagą ograniczyły ilość spożywanych jajek. Ponadto ważny jest sposób ich podawania. Lepiej również nie łączyć ich majonezem, lecz warzywami.

Osoby cierpiące na cukrzycę
Choroba cukrzycy
Dla osób zmagających się z cukrzycą zaleca się ograniczyć tygodniową porcję jajek. Wszystko z uwagi na cholesterol kwasy tłuszczowe nasycone, w które są bogate jajka.