
Jajka w diecie dzieci
Jajka są jednym z najczęstszych alergenów. W niektórych przypadkach mogą nawet powodować wstrząs anafilaktyczny. Z tego powodu nie powinny być nim karmione dzieci przed ukończeniem 1. roku życia.

Osoby zmagające się z chorobami układu naczyniowo-sercowego
Schorzenia układu naczyniowo-sercowego
Jedno jajko zawiera ponad 200 mg cholesterolu. Choć zdrowy organizm bez problemu poradzi sobie z tą ilością, to osoby cierpiące na choroby układu sercowo-naczyniowego powinny ograniczyć spożywanie jajek.

Osoby zmagające się z chorobami autoimmunologicznymi
Choroby autoimmunologiczne
Osoby, które cierpią na choroby autoimmunologiczne powinny wyeliminować z diety wszystkie produkty, które mogą być przyczyną stanów zapalnych i wyciszyć układ immunologiczny.

Osoby z alergią na białko kurze
Alergia na białko jaja kurzego
Jajka powinny wykluczyć z diety szczególnie osoby z alergią na kurze białko. Dodatkowo zaleca się wyeliminować z diety wszystkie potrawy zawierające jajka.