Dlaczego ta choroba tak zawzięcie dzisiejsze społeczeństwa? Ma to związek z odżywianiem i nienaturalnym stylem życia. Rak w formie uśpionej jest zakodowany w każdym organizmie i czeka na sprzyjający moment, by zaatakować. Następuje to wtedy, kiedy organizm jest wyczerpany i nie otrzymuje w pożywieniu niezbędnych do regeneracji materiałów. Przed dłuższy czas obniża się w nim poziom magnezu, witaminy A, cynku…
Czynniki sprzyjające
Czynnikiem sprzyjającym zachorowaniu jest stres. Wytrąca z równowagi cały układ nerwowy, a to powoduje złe wchłanianie i stratę dużych ilości m.in.: magnezu, selenu, cynki i jodu. Osłabione komórki naszego organizmu zaczynają być podatne na rozmaite dewiacje, wolne rodniki zaburzają ich szyfr genetyczny i brama dla raka staje otworem.
Wspomaganie leczenia ziołami
Bardzo ważne, by uzupełniać leczenie konwencjonalne ziołami oraz odpowiednio ustawionym jadłospisem. Okazuje się, że jeśli obok chemio- i radioterapii podamy preparaty ziołowe oczyszczające z toksyn i regenerujące układ trawienno-wydalniczy, to chory lepiej zniesie leczenie i ma szansę przeżyć o dobre kilka lat dłużej. Takie znaczenie wspierające ma np. vilcacora, która skutecznie chroni kondycję przewodu pokarmowego.
Warto jeść pomidory
- Od dawna powtarzam, by jeść pomidory, i to w każdej postaci. Posiadają likopen, czerwony barwnik niezniszczalny w procesie przetwarzania, obecny w przecierach i ketchupie, który przenika do wnętrza komórki rakowej paraliżując jej energię.
Brokuły i kiełki
- W diecie antyrakowej zalecam też duże ilości brokułów, a zwłaszcza kiełków. Można je łatwo zrobić w warunkach domowych. Po trzech dniach od wysiania, należy spożywać surowe kiełki w twarożkach, sałatkach, na kanapkach. Znajdują się w nich całe złoża sulfurofanu- związków siarki i azotu, które neutralizują czynniki rakotwórcze.
Dobrodziejstwo buraków
Ważne w profilaktyce antyrakowej jest regularne picie soków z marchwi i czerwonego buraka, selera, rzodkwi. Zamiast barszczu z gotowanych buraków, zalecam przyrządzenie zupy z pieczonych w piekarniku. Po upieczeniu należy buraki obrać ze skóry, zetrzeć na grubej tarce i wrzucić do gotowanej ostudzonej wody, dodać kilka ząbków czosnku roztartych z solą, 2-3 łyżki oleju, parę ziarenek rozbitego kminku, sok z cytryny i szczyptę cukru do smaku. Po podgrzaniu wychodzi czysty barszcz.
RUCH NAJWAŻNIEJSZY
W profilaktyce chorób nowotworowych, ogromne znaczenia ma codzienny ruch, aktywność fizyczna. Nawet zwykły, codzienny spacer potrafi zneutralizować stresy doznane w ciągu dnia, a tym samym zmniejszyć produkcję wolnych rodników zapobiegających stanom zapalnym. Na spacery należy wychodzić codziennie, nawet, kiedy pada deszcz.