W skrócie
Domowa zupa chrzanowo-cytrynowa to danie odświętne. Jego elegancki charakter dopełni pomysł na zaserwowanie. Wystarczy ziemniaki ugnieść z masłem na purée ziemniaczane, porcję ziemniaków ułożyć w talerzu korzystając z okrągłej foremki do ciasta. Tak podane ziemniaki zalewa się gorącą zupą. Jeśli lubicie wyrazisty smak wędzonki, to do gotowania zupy możecie sięgnąć po żeberka wieprzowe. Wypróbuj przepis na smakowitą zupę chrzanową z cytryną.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania zupy chrzanowo-cytrynowej
Zupa chrzanowo – cytrynowa – przepis na Wielkanoc
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Poziom trudności: łatwe.
Składniki:
- 4 łyżki startego chrzanu,
- 1,5 l naturalnego bulionu,
- sok z 2 cytryn,
- 200 ml śmietanki UHT Łaciata 18%,
- 2 białe lub surowe kiełbasy,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 3 łyżki oleju,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka majeranku.
Do podania:
- 1 łyżka purée ziemniaczanego,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 1 łyżka koperku.
Jak zrobić zupę chrzanowo-cytrynową?
Sposób przygotowania:
- Na początku cebulę obrałam, umyłam i drobno pokroiłam. Kiełbasę pokroiłam w plastry.
- Patelnię o grubym dnie rozgrzałam z olejem i wrzuciłam cebulę, kiełbasę oraz posiekany ząbek czosnku.
- Składniki smażyłam aż do zarumienienia cebuli i kiełbasy.
- Podsmażoną cebulę z czosnkiem i kiełbasą przesypałam do garnka i zalałam bulionem.
- Wszystkie składniki zagotuj i dopraw suszonym majerankiem.
- Następnie do gotującej się zupy wlałam sok wyciśnięty z 2 cytryn i dokładnie wymieszałam.
- Do gotującej się zupy dodałam starty chrzan, gotowałam 5 minut i wlałam śmietankę.
- Przed podaniem do talerza włożyłam porcję purée ziemniaczanego, posypałam koperkiem, ułożyłam połówkę jajka ugotowanego na twardo i zalałam porcją zupy.
Ziemniaki do zupy chrzanowej
To tradycyjne danie można także ugotować razem z ziemniakami. W takim przypadku trzeba pokroić je w kostkę i wrzucić do gotującego się bulionu z kiełbasą. Ziemniaki należy gotować przez około 20 minut, aż będą miękkie. Taka zupa chrzanowo-cytrynowa znakomicie prezentuje się udekorowana świeżym majerankiem, a nawet porcją rzeżuchy.
Nie tylko żurek na Wielkanoc. Poznaj przepis na zupę chrzano...
Więcej inspiracji kulinarnych znajdziesz na stronie Najlepsze w kuchni
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: