Kiełbasa – królowa polskiego grilla
Wiele się mówi na temat tego, że grillowanie to polski sport narodowy. Już podczas majówki wszyscy wyciągają zakurzone ruszta i przygotowują je na rozpoczęcie sezonu, który zwykle przypada na majówkę – kiedy już jest ciepło i słonecznie. Mimo, że grillować można ryby, warzywa, owoce, nawet sery, ale nadal najpopularniejsza jest kiełbasa. Jak wybrać tę najlepszą na ruszt?
Kiełbasa na grilla – na co zwracać uwagę?
Skład: najlepsza kiełbasa powinna mieć krótki i prosty skład – mięso, przyprawy, opcjonalnie dodatek tłuszczu wieprzowego. Unikaj produktów zawierających dużo konserwantów, sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku i aromatu, saletry, jak również wypełniaczy - białka sojowego i pszennego.
Osłonka: najlepsza wędlina będzie miała naturalną osłonkę np. z jelita wieprzowego. Jest ona jadalna i bezpieczna dla organizmu, a dodatkowo dobrze się piecze na ruszcie.
Stopień rozdrobnienia: na grilla dobre będą kiełbasy średnio lub grubozmielone, które zachowują soczystość i strukturę. Te homogenizowane i drobno przemielone mogą się rozpadać i być zbyt miękkie.
Zawartość wody: na grilla nadają się przede wszystkim wędliny określane jako ,,nietrwałe” o zawartości wody do 72% lub ,,półtrwałe” - od 36% do 56 . Zbyt mała ilość wody (poniżej 36%) sprawi, że kiełbasa będzie sucha i twarda po obróbce.
Zawartość tłuszczu: Tłuszcz jest ważny, ponieważ nadaje kiełbasie soczystość i smak. Kiełbasy na grilla powinny mieć średnią zawartość tłuszczu, aby nie były zbyt suche po grillowaniu.
Najlepsza i najgorsza kiełbasa na grilla
Jakie rodzaje kiełbas najlepiej, a które najgorzej sprawdzą się na grillu? Jak je przygotować przed wrzuceniem na ruszt? Z jakimi dodatkami je serwować? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w naszej galerii.
