
Kiełbasy na grilla
Kiełbasy to najczęściej wybierane produkty do grillowania. Które wybrać i jak je przyrządzić? Szczegóły na kolejnych slajdach.

Kiełbasy z grilla – nacinać czy nie?
Nacinanie kiełbasy jest dobrym pomysłem, jeśli jest ona bardzo tłusta – wtedy nadmiar tłuszczu się wytopu, a wędlina nadal będzie soczysta. Mniej tłuste kiełbasy po takim zabiegu staną się zbyt suche i mniej smaczne.

Kiełbasy na grilla – jak przygotować?
Niektórzy wrzucają kiełbasę prosto na grilla, bez wcześniejszego przygotowania. Warto jednak jest ją zamarynować lub natrzeć przyprawami, by smakowała jeszcze lepiej. Idealny będzie tu suszony czosnek, majeranek, papryka (słodka, ostra, wędzona), kminek, a także piwo, sos sojowy, miód, sok z cytryny do marynowania.

Kiełbasy z grilla – najlepsze wybory
Na grilla idealnie nada się kiełbasa śląska, biała, zwyczajna, czy jałowcowa – są soczyste, mają wyrazisty smak i odpowiednią ilość tłuszczu. Salami, parówki, czy kabanosy można lekko podgrzać na ruszcie, ale nie powinno się ich grillować – staną się suche i twarde (salami,kabanos), albo rozlazłe i rozpadające się (parówki). Jeśli szukamy bardziej dietetycznej alternatywy to warto postawić na (krótko grillowane) kiełbasy drobiowe.