Majówka 2018. Jak zdrowo i smacznie grillować? PRZEPISY NA GRILLA

MADA
Majówka 2018. Jak zdrowo i smacznie grillować? PRZEPISY NA GRILLA 123rf
Majówka to tradycyjnie rozpoczęcie sezonu przy grillu. Coraz częściej przyjęcia urodzinowe czy imieninowe, ale także przyjacielskie spotkania urządzamy na świeżym powietrzu. Można to zrobić w ogrodzie, na działce za miastem albo w specjalnie wyznaczonym do grillowania miejscu. A takich w każdym mieście, miasteczku i wsi jest coraz więcej. Bo Polacy kochają jeść pieczone mięsa, ryby i warzywa. W tym roku w pierwszym tygodniu maja wystarczy wziąć trzy dni urlopu, by wolnym cieszyć się przez cały tydzień. Wielu z nas z pewnością każdego dnia jeść będzie grillowane dania. I choć młode pokolenie nie pamięta Polski „bez grilla”, to jednak wciąż nie robimy tego zbyt umiejętnie. A to niezwykle istotne dla zdrowia i życia.

Jak zdrowo i smacznie grillować? PRZEPISY NA GRILLA

Mięsa, warzyw i ryb nie powinno się piec w płomieniach i w dymie. Lepiej robić to na rozżarzonym węglu drzewnym lub drewnie z drzew liściastych. Najlepiej jest także kłaść przygotowane potrawy na aluminiowych tackach lub foremkach i nie wrzucać na ruszt mięsa peklowanego. Na ruszcie można przygotować niemalże wszystko. Od mięs i ryb poczynając, na warzywach i owocach kończąc.

Polacy najchętniej jedzą jednak karkówkę, żeberka, kiełbaski i kaszankę. Na rynku dostępna jest coraz większy wybór różnego rodzaju przypraw przeznaczonych typowo do dań z grilla. Warto jednak poeksperymentować i zamiast gotowej mieszanki ziół spróbować skomponować swoją własną.

Grillowane owoce z kolei to propozycja nie tylko dla dzieci, ale także na smaczny deser dla wszystkich uczestników przyjęcia. Nawet jeśli grill to czasem jedzenie praktycznie polowe, to nie zapominajmy o estetycznym podaniu, zwłaszcza podczas większych przyjęć. Większość z nas, szukając przepisów na tę okazję, bierze pod uwagę, jak jedzenie będzie się prezentowało na talerzu. Może warto zrezygnować ze styropianowych talerzyków i zadbać, by jedzenie cieszyło nie tylko smakiem, ale i wyglądem.

Pamiętajmy też o tym, by na stole nie zabrakło sałatek i surówek przyrządzonych ze świeżych warzyw. Zjadane z warzywami witaminy skutecznie rozprawią się z ewentualnymi szkodliwymi związkami. Ważną rolę do spełnienia mają tu witaminy o działaniu antyoksydacyjnym, które zabezpieczą przed działaniem wolnych rodników. Poza tym jedząc warzywa, nasycamy żołądek, a to oznacza, że zjemy wtedy zdecydowanie mniej wysokoenergetycznych i tłustych grillowanych przysmaków.

Nieodłącznym elementem grillowego zestawu są sosy i dipy. Polacy najchętniej zjadają sos czosnkowy, ale można zrobić wiele innych: szczypiorkowy, z zielonym ogórkiem albo pomidorowo-paprykowy (przepis poniżej).

Najprostszy sos czosnkowy można zrobić mieszając opakowanie naturalnego jogurtu z 2 łyżeczkami majonezu, soląc, pieprząc i dodając mielony lub świeży czosnek (można też dodać garść świeżych ziół w zależności od upodobania).

***
Zobacz też:
Jak wybrać idealny grill? - Przy wyborze grilla trzeba zwrócić uwagę na to, jak często będziemy go używać i gdzie będziemy go używać - powiedziała w "Dzień Dobry TVN" Magdalena Tacik, prowadząca program "Musisz to mieć" na HGTV. Jakie grille są najpopularniejsze?

Jak zdrowo i smacznie grillować? PRZEPISY NA GRILLA

Mięsna szpadka w trzech smakach

Składniki:
100 g fileta z indyka
100 g polędwiczki wieprzowej
100 g schabu bez kości
2 łyżki oleju
musztarda sarepska
Składniki przyprawy:
do indyka: sól, kurkuma, miód, musztarda, imbir
do polędwiczki: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, czosnek, majeranek
do schabu: sól, papryka słodka, płatki chilli, zioła prowansalskie

1. Mięso oczyścić z błonek, umyć, lekko rozklepać tłuczkiem, doprawić poszczególnymi przyprawami, a następnie natłuścić olejem i odstawić do lodówki na minimum godzinę.
2. Każdy kawałek nadziać na dwie szpadki do szaszłyków i grillować na średnio rozgrzanym ruszcie z obydwu stron. Podawać z musztardą sarepską. Można ozdobić warzywami grillowanymi lub surowymi.

Słodkie szaszłyki
Składniki:
pianki marshmallows
maliny, truskawki
pokrojone jabłka, banany, ananas
syrop klonowy lub miód
drewniane patyczki do szaszłyków

1. Na patyczki do szaszłyków naprzemiennie nadziać pianki i owoce. Opiekać je około pięciu minut na grillu, aby owoce się podgrzały, a pianki lekko przyrumieniły.
2. Szaszłyki przełożyć na talerzyki i skropić syropem klonowym lub miodem.

Żeberka w marynacie miodowej
Składniki:
1,5 kg żeberek wieprzowych
250 ml keczupu
60 ml miodu
60 ml sosu sojowego
przyprawa grillowa do mięsa lub do żeberek

1. Najpierw należy przygotować marynatę: w głębokiej misce wymieszać ze sobą keczup, miód, sos sojowy i przyprawę grillową do żeberek. Żeberka obtoczyć i zanurzyć w marynacie. Przykryć i odstawić do lodówki na 24 godziny.
2. Gotowe żeberka owinąć osobno w folię i położyć na rozgrzanym grillu.
3. Piec około 30-35 minut, obracając od czasu do czasu. Upieczone żeberka wyciągnąć z folii i położyć na chwilę na grillu, aby się ładnie zrumieniły.

Stek klasyczny
Składniki:
stek wołowy
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka masła
sól, świeżo mielony pieprz
gałązka rozmarynu
ząbek czosnku

1. Umyty stek osuszyć na ręczniku papierowym. Posmarować oliwą, a następnie obficie posypać pieprzem. Stek położyć na rozgrzany grill lub patelnię grillową. Smażyć po 2-4 minuty z każdej strony. Następnie przełożyć gotowe mięso na talerz, posolić. Na wierzch gorącego steku położyć gałązkę rozmarynu, rozgnieciony ząbek czosnku, a na koniec masło. Pozostawić go tak na kilka minut, aż masło się roztopi i mięso „odpocznie”.

Pomidorowo-paprykowy sos do mięs
Składniki:
kilka suszonych, aromatycznych pomidorów
jeden pomidor świeży
jedna świeża czerwona papryka kilka kropli sosu tabasco
łyżeczka octu jabłkowego
oliwa z oliwek

1. Ze świeżego pomidora usunąć środek, obrać ze skórki, suszone pomidory pokroić drobno, z papryki usunąć gniazdo nasienne, pokroić. Wrzucić do wysokiego naczynia, zmiksować z oliwą, octem, sosem tabasco. Dla smaku można dodać szczyptę soli.

POLECAMY:

Najgorsze mieszkania do wynajęcia

Gdzie są najlepsze burgery i pizza w Poznaniu?

Mapa inwestycji 2018

10 ciekawostek o świniach

Wszystko o Lechu Poznań [NEWSY, TRANSFERY]

Skąd się wzięły nazwy tych miejsc w Poznaniu?

Zobacz też: Sklepy otwarte w majówkę (1, 2, 3 maja) w Poznaniu? Zobacz godziny otwarcia w długi weekend majowy [BIEDRONKA, LIDL, TESCO, ŻABKA]

Wideo

Materiał oryginalny: Majówka 2018. Jak zdrowo i smacznie grillować? PRZEPISY NA GRILLA - Głos Wielkopolski

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

H
Hellblade

U mnie zawsze grillujemy kiełbaskę i karkówkę. Do tego robię sałatkę z pomidorów i ogórków. Do mięsa oczywiście keczup (najlepiej lubimy kotlin czosnek - bazylia) :)

M
Malwina

ja miałam grilla w tamtą sobotę ale nie tknęłam niczego jestem na diecie lighdiet i uznałam że mam silną wolę i nie będę jadła kiełabasek boczków.. Nawet i na słodycze chęc mi przeszła

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3